Amerika'dan çekinen İsrail Gazze'ye insani yardımları tartışıyor

17 Ekim 2024

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun Gazze'ye insani yardım dağıtımının ordu tarafından denetlenmesini istemesinin güvenlik yetkilileri arasında görüş ayrılıklarına neden olduğu bildiriliyor.

YDH- İbranice haber sitesi Kanal 12'ye göre, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant, Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ve ŞinBet Başkanı Ronen Bar'ın katıldığı son toplantıda tartışma çıktı. 

Çıkan tartışmanın, ABD'nin silah ambargosu tehdidi karşısında Netanyahu ile güvenlik kurumlarının üst düzey yetkilileri arasında insani yardımların dağıtımı konusuyla ilgili olduğu söylenirken taraflardan Netanyahu'nun dağıtım görevinin orduya verilmesini istediği, Halevi, Gallant ve Bar'ın buna karşı çıktığı belirtiliyor.

Geçtiğimiz günlerde Netanyahu, orduyu çözüm üretmeye ve insani yardımları kontrol etmenin ve dağıtımında İsrail'e rol vermenin yollarını bulmaya yönlendirmişti.

Reuters'a bilgi veren İsrailli kaynaklar, güvenlik kurumlarının bu tür önlemlerin Gazze Şeridi'nde askeri bir hükümetin önünü açarak İsrail askerlerinin güvenliğini tehlikeye atabileceğinden endişe duyduğunu belirtti. 

 ABD'nin İsrail'in son günlerde Gazze'deki insani durumla ilgili ilk adımları attığını izlediğini ve gerçek bir değişim görülene kadar adımların devam etmesini istediğini söylediği bildirilirken ABD'nin İsrail'i uyararak Gazze Şeridi'nde askeri bir rejim uygulamamasını istediği haberde vurgulandı.

Üst düzey ABD hükümet yetkilileri, Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin, Salı günü Bakanlar Ron Dermer ve Yoav Gallant'a insani yardım talebinin iletildiği kesin bir belge teslim etmesinin ardından Kanal 12, tehdidin gerçekleşmesi halinde teslimatların otomatik olarak durdurulabileceğini yazıyor.

Belgede şu ifadeler yer alıyordu: 

“İsrail'in Mart 2024'te Amerikan insani yardımının ya da Gazze'deki yönetim tarafından desteklenen yardımın transferine izin verme ve engellememe taahhüdüne uygun olarak, Dışişleri Bakanlığı yardım yasasına uygun bir denetim yapmalıdır.

Olumsuz insani eğilimi değiştirmek için ve verdiği sözlere uygun olarak İsrail 30 gün içinde somut adımlar atmalıdır.

Bu adımların uygulanmaması, Amerikan yasaları uyarınca Amerika Birleşik Devletleri'nin politikası için sonuçlara yol açabilir, İsrail'e dış yardım programı ve silah ambargosu gibi.”

Gazze'deki insani durumun son haftalarda kötüleşmesinden duyduğu derin endişeyi dile getiren ABD bu gidişatı tersine çevirmek için önümüzdeki ay içinde acil adımlar atılmasını talep etti.

Netanyahu silah ambargosu tehdidinden ötürü yardımların artırılması konusunu ele almak üzere Pazar günü bir kabine toplantısı daha düzenleyecek.