İsrail'den taktiksel duraklama geldi

img
İsrail'den taktiksel duraklama geldi YDH

Ordu tarafından ilan edilen 'duraklama' askeri operasyonları durdurmayacak veya Gazze'ye girmesine izin verilen insani yardım miktarını değiştirmeyecek.




YDH- İsrail ordusu 16 Haziran'da Gazze'nin güneyindeki bir yol boyunca daha fazla insani yardımın girmesini sağlamak için günlük "taktiksel askeri faaliyet duraklaması" yapacağını iddia etti.

BBC'nin haberine göre 'duraklama' güzergahı İsrail-Mısır-Gazze sınırındaki Kerem Ebu Salim sınır kapısından Gazze'nin kuzey-güney ana karayolu olan Selahaddin yoluna, oradan da kuzeye, Han Yunus kenti yakınlarındaki Avrupa Hastanesi'ne uzanıyor.

Ordu, Cumartesi günü başladığı iddia edilen duraklamaların bir sonraki duyuruya kadar yerel saatle 08:00'den 19:00'a kadar süreceğini söyledi.

Ancak Gazze'deki çatışmaların çoğu gece gerçekleştiği için ilan edilen duraklamaların etkisi belirsiz.

Öte yandan İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki operasyonlarının devam edeceğini ve yardımların ulaştırılmasında herhangi bir değişiklik yapılmayacağını doğruladı.

Hagari yaptığı açıklamada Gazze'nin güneyindeki çatışmaların durmadığını, "Refah'taki çatışmaların devam ettiğini" ve "Gazze Şeridi'ne mal girişinde bir değişiklik olmadığını" teyit etti. 

Taktiksel duraklamanın duyurulması, uluslararası yardım gruplarının İsrail'in Filistinlileri aç bıraktığı yönündeki sert eleştirilerinin ortasında geldi.

Çarşamba günü Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus Gazze nüfusunun önemli bir kısmının "feci açlık ve kıtlık benzeri koşullarla" karşı karşıya olduğunu söyledi.

İsrail ordusu Pazar günkü "taktiksel duraklama" duyurusunun "BM ve uluslararası örgütlerle yapılan ilgili ek görüşmelerin" ardından geldiğini söyledi.

İsrail, Mısır-Gazze sınırındaki Refah kentine yönelik saldırılarına 6 Mayıs'ta başlamıştı.

O tarihten bu yana insani yardımın ana giriş noktası olan Refah sınır kapısı kapatıldı ve Gazze'ye yardım götüren kamyonların sayısı önemli ölçüde azaldı.

BM'nin insani yardım ofisi OCHA, Mayıs ayında Gazze'ye insani yardım götüren kamyonların günlük ortalama sayısının 97 olduğunu bildirdi. Nisan ayında bu rakam 169, Mart ayında ise 139 idi.

OCHA, 7 Mayıs'tan bu yana Kerem Ebu Salim geçişi üzerinden özel sektörden gelen yardımların gelişini doğrudan gözlemleyemediğine dikkat çekiyor.

Yine Pazar günü Walla, İsrail ordusunun Tuğgeneral Barak Hiram komutasındaki 99. Tümen güçlerinin son günlerde ek binaları yıkarak "Netzarim Koridoru"nun boyutunu genişletmek için çalıştığını duyurduğunu bildirdi. 

İbranice yayın yapan haber sitesi, Gazze'yi ikiye bölen koridordaki İsrail güçlerinin, başta Gazze Şehri olmak üzere Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yerlerinden edilen Filistinlilerin evlerine dönmelerini engellediğini ve böylece Hamas yönetimi üzerinde kamuoyu baskısı yarattığını belirtti.

Aynı zamanda, Hamas'ın Kassam Tugayları liderliğindeki Gazze'deki direniş grupları İsrail işgal güçlerine karşı sert bir direniş göstermeye devam ediyor.

İsrail ordusu Cumartesi günü Gazze Şeridi'nde çatışmalarda öldürülen on askerin isimlerini açıkladı; bunlardan sekizi Namer zırhlı aracının Refah'ta Kassam Tugayları tarafından pusuya düşürülmesi sonucu öldürüldü.

Diğer ikisi ise tanklarının Kassam Tugayları tarafından imha edildiği bir operasyonda öldürülen yedek askerlerdi.

 

 



Makaleler

Güncel