YDH- El-Meyadin'e göre, intihar eden bir İsrail işgal kuvvetleri mensubunun annesi CNN'e yaptığı açıklamada, askerin Gazze'de gördüklerinin peşini bırakmamış olabileceğini söyledi.
Anneye göre Eliran Mizrahi “farklı bir insan” olarak geri dönmüş, Gazze'deki savaş nedeniyle travma geçirmiş ve ailesine sık sık “görünmez kan” gördüğünü anlatmış.
Kız kardeşi “Ordu yüzünden, bu savaş yüzünden kardeşim burada değil” dedi.
Mizrahi bir RPG saldırısı sonucu yaralanmadan önce 186 gün boyunca bir D-9 buldozerinde çalışmış.
Tedavi için eve döndükten sonra Nisan ayında kendisine Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) teşhisi konmuş ve haftalık terapi almaya başlamış; orduya geri dönmesine iki gün kala da intihar etmiş.
İsrail ordusu kaç üyesinin intihar ettiğine dair resmi bir sayı vermedi, ancak bir sağlık görevlisi CNN'e ismini vermeden “şu anda birçoğunun rejime güvenmediğini” söyledi.
Gazze'de savaşan İsrail askerleri CNN'e, dış dünyanın asla tam olarak anlayamayacağı dehşetlere tanık olduklarını söyledi.
Veriler, savaştan uzaklaştırılan işgal ordusu üyelerinin üçte birinden fazlasının ruh sağlığı sorunlarından muzdarip olduğunu gösteriyor.
İsrail Güvenlik Bakanlığı Rehabilitasyon Dairesi, her ay binden fazla yeni askerin tedavi için savaştan alındığını, bunların %35'inin ruhsal durumlarından şikayetçi olduğunu ve %27'sinin “ruhsal bir tepki veya travma sonrası stres bozukluğu” yaşadığını belirtti.
2024 yılı sonuna kadar yaklaşık 14 bin yaralı İsrail askerinin tedavi görmesi ve bunların %40'ının ruh sağlığı sorunlarıyla karşı karşıya kalması bekleniyor.
Bir işgal ordusu doktoru CNN'e yaptığı açıklamada bazı genç askerlerin zihinsel travma yaşadığını ve sık sık ağladığını ya da duygusal hissizlik belirtileri gösterdiğini söyledi.
İsrailli yetkililerin yabancı gazetecilerin Gazze'ye erişimini büyük ölçüde kısıtlaması, Filistinlilerin çektiği acıların tam olarak belgelenmesini zorlaştırıyor.
Bu arada, işgalci İsrail askerleri tanık oldukları dehşeti CNN ile paylaşarak işgalci Başbakan Benyamin Netanyahu'nun “sonsuz savaşının” vahşetine ışık tuttu.
Mizrahi'nin kullandığı buldozerin şoför yardımcısı Guy Zaken, “çok ama çok zor şeyler gördük” dedi ve bunların “kabul edilmesi zor şeyler” olduğunu sözlerine ekledi.
Zaken, Gazze'de buldozerden tanık olduğu dehşet verici sahneleri hatırlattığı için artık et yiyemediğini ve geceleri kafasında çınlayan patlama sesleriyle uyumakta zorlandığını söyledi.
CNN'e verdiği demeçte cesetlerden “et” diye bahsederek, “Dışarıda çok fazla et ve kan gördüğünüzde... hem bizimkiler hem de onlarınkiler...bunlar yemek yerken sizi gerçekten etkiliyor” dedi.
CNN'e isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan bir sağlık görevlisi, savaşın başlangıcında Gazze'deki Filistinlilere karşı güvensizlik duyduğunu itiraf etti ancak “Gazzeli sivilleri gözünüzün önünde gördüğünüzde” bazı tutumların değiştiğini belirtti.
King's College London'da siyaset bilimci olan ve daha önce işgal ordusunda görev yapan Ahron Bregman, bu savaşın İsrail tarafından yapılan diğer savaşlara benzemediğini, “çok uzun” ve “kentsel” olduğunu, yani askerlerin “büyük çoğunluğu sivil olan” birçok insan arasında savaştığını söyledi.
Bregman, “İsrail askerleri sivillerin üzerinden geçiyorlar. Gazze'de öldürülen çocukları gördükten sonra çocuklarınızı nasıl yatırabilirsiniz?” diye sordu.
İsrail gazetesi Haaretz, askeri verilere göre 7 Ekim ile 11 Mayıs tarihleri arasında 10 askerin intihar ettiğini kaydetti.
CNN, savaştan bu yana işgal ordusundaki intihar sayısını sorduğunda, bir psikolog ve işgal ordusunun Savaş Müdahale Birimi komutanı olan Uzi Bechor, bu tür rakamları açıklamaya izin verilmediğini açıkladı ve işgal ordusundaki intihar oranının “istikrarlı” olduğunu iddia etti.
Times of Israel'e göre 2021 yılında askerler arasında intihar en önde gelen ölüm nedeniydi ve en az 11 askerin kendi canına kıydığı bildirilmişti.