YDH- İsrail basındaki iddialara göre, İran'ın direktifleri doğrultusunda faaliyet gösteren hackerlar, üst düzey İsrailli savunma ve siyasi personelin hassas kişisel bilgilerini özel bir web sitesinde ve Telegram kanalları aracılığıyla paylaştı.
Haaretz'e göre, İran istihbaratıyla bağlantılı bir grup, dört İsrailli yetkiliden çalındığını iddia ettiği e-postaları sızdırmaya başladı ve aralarında Yair Golan ve İsrail ordusunun Farsça sözcüsünün de bulunduğu daha fazla kişiyi hedef almakla tehdit etti.
İsrail'in sızdırılan hassas bilgileri kaldırmak için çeşitli yasal stratejiler uyguladığı ve yalnızca sınırlı başarı elde ettiği bildirildi.
İsrailli araştırmacılar bu grubu İran'ın etki operasyonlarına yönelik siber savaş stratejisinin bir parçası olarak görüyor.
Araştırmacılar, bazı İranlı hacker gruplarının istihbarat toplamaya odaklanırken, son ihlallerin arkasındaki grubun yüksek değerli varlıkları hedef almak yerine bozmayı amaçladığını belirtiyor.
Stratejileri, verilere erişmek, önemlerini değerlendirmek ve bilgi toplamaya devam etmek, daha fazla saldırı düzenlemek ya da utandırmak için sızdırmak arasında karar vermeyi içeriyor.
Sızdırılan bazı içeriklerin yeni hack'lerden değil, daha eski, kamuya açık bilgilerden olabileceğini belirttiler.
Grup, gerçek bir zarar verdiğini kanıtlamadan tehditler yayınladı ve İsrailli yetkililer devam eden kampanyadan haberdar.
Haaretz'e konuşan bir istihbarat kaynağı bu sızıntıların İsrail ve İran arasındaki daha geniş çaplı bir siber çatışmanın parçası olduğunu söyleyerek siber etki ve psikolojik savaşa giderek daha fazla odaklanıldığını vurguladı.
İran'ın direktifleri doğrultusunda faaliyet gösteren hackerların yeni siber tehditleri, geçtiğimiz Cuma, ABD Savunma Bakanlığı'nın NIMSAT bölümüne ait olduğu iddia edilen ve 1 Ekim'deki füze saldırısının ardından İsrail'in saldırganlığını artırmaya yönelik hazırlık durumunu detaylandıran ek Amerikan belgelerinin İran yanlısı Middle East Spectator kanalı tarafından sızdırılması ardından geldi.
Sızdırılan bilgiler arasında Hatzerim hava üssündeki gizli yeraltı uçak sığınakları ve uçakların balistik füzelerle donatılması için yapılan hazırlıklara ilişkin ayrıntılar da yer alıyor.
Haaretz'e göre, bu olaylar, iki yıl önceki Jack Teixeira vakasını hatırlatır şekilde, İsrail'e ait hassas bilgilerin ABD istihbarat kaynaklarından sızdırılmasının bir başka örneğini teşkil ediyor.
Haaretz'e göre, 7 Ekim'den bu yana, İsrail'in güvenlik kurumlarından yetkililerin ve kilit isimlerin hesapları, özel şirketlerin sunucuları, askeri ve savunma müteahhitleri, belediyeler, hastaneler ve hatta hükümet bakanlıkları ve etkileşimde bulundukları kilit kurumların tümü, henüz tam kapsamı kamuoyuna açıklanmayan, görünüşte sonsuz bir saldırı dizisinde, başarılı bir şekilde hacklenmediyse de hedef alındı.
Bu siber saldırıların İsrail'in güvenliği ve ekonomisi üzerindeki tam etkisi hala belirsizliğini korurken, uzmanlar bunun “gigabaytlarca bilginin eşi benzeri görülmemiş bir şekilde yağmalanması” olarak tanımlanan ülke tarihindeki en büyük ihlali temsil edebileceğini öne sürüyor.
Haaretz, ''İsrail'in, daha fazla sızıntıyı önlemek ve uzun vadeli zararı azaltmak için çevrimiçi platformları sızıntılara karşı izlemek ve Google, Amazon, Meta ve Telegram gibi büyük teknoloji şirketlerinden hassas içeriği kaldırmak veya engellemek için yasal işlem başlatmak da dahil olmak üzere adımlar attığını'' kaydetti.