İsrail'in saldırı planı basına sızdı

img
İsrail'in saldırı planı basına sızdı YDH

ABD'li yetkililerin, İsrail'in İran'a karşı saldırganlığını artırma niyetine ilişkin iki sözde istihbarat belgesinin İran'la bağlantılı bir Telegram hesabında yayınlanmasını içeren önemli bir güvenlik ihlali iddiası nedeniyle derin endişe duydukları bildiriliyor.




YDH- İbranice yayın yapan Walla'ya göre, “Middle East Spectator” adlı bir Telegram kanalı Cuma günü ABD istihbarat topluluğu içindeki bir kaynaktan İsrail'in İran'a yönelik saldırı hazırlıklarına ilişkin belgeler elde ettiğini iddia etti.

İsrail'in insansız hava aracı birimlerinde İran'a yönelik bir operasyon için hazırlık yapıldığının vurgulandığı belgelerin sızdırılması iddiasının ardından yetkililer alarma geçti.

Hem Pentagon hem de Ulusal İstihbarat Direktörlüğü sızdırılan belgeler hakkında yorum yapmaktan kaçındı ancak belgelerin gerçekliğine itiraz etmedi. 

İsrail istihbaratına yakınlığıyla bilinen Axios haber sitesine konuşan ABD'li bir yetkili sızıntı iddiasının son derece endişe verici olduğunu ancak bunun İsrail'in İran'a karşı operasyonel planlarını etkileyeceğine inanmadığını söyledi.

Üst düzey bir İsrailli yetkili ise İsrail savunma kurumunun söz konusu sızıntı iddiasından haberdar olduğunu ve bunu çok ciddiye aldığını söyledi.

İddiayı bağımsız olarak doğrulamayan Axios'a göre, belgeler, son günlerde İsrail Hava Kuvvetleri'ne ait çeşitli üslerde gerçekleştirilen eylemleri özetliyor.

İran'a yönelik bir operasyon için kullanılacak gelişmiş mühimmatların transferini içeren belgeler ABD istihbaratı raporlarını da içeriyor.

Belgelerin içinde, Savunma Bakanlığı'na bağlı Ulusal Jeo-uzamsal-İstihbarat Ajansı'nın (NGA) bu hafta başında ABD istihbarat camiasında dolaşıma sokulan bir Görsel İstihbarat raporunun da yer aldığı bildiriliyor. 

Belgelerde ABD sinyal istihbaratının İsrail Hava Kuvvetleri'nin bu hafta istihbarat uçakları ve muhtemelen İran'a yönelik olası bir saldırıya hazırlanan savaş uçaklarını içeren önemli bir tatbikat gerçekleştirdiğine işaret ettiği belirtiliyor.

Söz konusu sızıntı, İsrail'in 1 Ekim'de İsrail'e karşı bir dizi balistik füze saldırısı düzenleyen İran'a saldırganlığını artırmak üzere haftalar süren planlamalarını tamamladığı bir dönemde ortaya çıktı. 

Bu sızıntının İsrail'in saldırganlığını artırma planlarını engellemeye yönelik bir çaba olabileceği aktarılıyor.

İsrailli gazeteci Barak Ravid'e göre, belgeler doğruysa, İsrail Hava Kuvvetleri üslerinde yürütülen operasyonları gözetlemek için uyduların kullanılması da dahil olmak üzere, İsrail'in İran'a yönelik saldırı hazırlıklarının ABD istihbaratı tarafından çok yakından ve ayrıntılı bir şekilde izlendiğini gösteriyor.

Olası sızıntı, ABD istihbarat topluluğu içinde çok gizli bilgilerin İran'la bağlantılı bir Telegram kanalına ulaşmasıyla sonuçlanan çok ciddi bir güvenlik ihlalinin işareti olabilir.