'İsrail'in İran'a saldırı planlarını Pentagon sızdırdı'

22 Ekim 2024

Bir Telegram kanalında ortaya çıkan ve medyanın büyük ilgisini çeken iki hassas belgenin sızdırılmasının ardından yetkililer olayı soruşturmaya başlamış ve olay büyük haber kuruluşlarının manşetlerine taşınmıştı.

YDH- Sky News Arabic'in Pentagon'dan bir kaynağa dayandırdığı haberini aktaran İsrail merkezli Yediot Ahronot'a göre, İsrail'in İran'ı vurma planlarını üst düzey bir Pentagon çalışanı sızdırdı.

ABD Jeo-uzamsal-İstihbarat Ajansı ve Ulusal Güvenlik Ajansı'na (GNA) atfedilen belgeler, İsrail'in İran'ın 1 Ekim'deki balistik füze saldırısına yanıt olarak askeri bir saldırı düzenlemek üzere askeri varlıklarını harekete geçirmeye devam ettiğini belirtiyor. 

Ynet'e göre, belgeler saldırının hedeflerine ilişkin ayrıntılar ya da genel bir resim içermiyor, daha ziyade istihbarat uzmanlarının ve Devrim Muhafızları Hava Kuvvetleri'nin zaten sahip oldukları temel istihbaratı kullanarak kendileri için değerlendirebilecekleri Hava Kuvvetleri tarafından uzun menzilli bir saldırı için yapılan genel hazırlıkları içeriyor.

Haberler, sızıntının arkasında ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in özel operasyonlardan sorumlu yardımcısının ofisinde çalışan üst düzey bir personel bulunduğunu gösteriyor.

İsrail'in İran'a saldırı hazırlıklarıyla ilgili gizli belgeleri sızdıran şüpheli Pentagon personelinin tespit edilmesinin ardından, çok gizli bilgilere erişim yetkisine sahip olduğu ortaya çıkarıldı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby Pazartesi günü gazetecilere yaptığı açıklamada belgelerin sızıntı yoluyla mı yoksa bir bilgisayar korsanlığı yoluyla mı kamuoyuna açıklandığının belirsiz olduğunu söylemiş, hükümetin başka gizli bilgilerin de izinsiz olarak kamuoyuna açıklanmasını beklemediğini belirtmişti.

Washington Post'un bugün (Salı) yayımladığı haberde ise, FBI'ın, yüksek gizlilik dereceli ABD istihbarat materyalinin ifşa edildiği belge sızıntısı iddiasını soruşturduğu bildirildi.

FBI'dan yapılan açıklamada şöyle denildi: 

“FBI gizli belgelerin sızdırıldığı iddiasını araştırmakta ve Savunma Bakanlığı ve İstihbarat Topluluğu'ndaki ortaklarımızla yakın işbirliği içinde çalışmaktadır. Bu devam etmekte olan bir soruşturma olduğu için daha fazla yorum yapmayacağız.”

Haaretz'den Oded Yaron, İran'a saldırı planlarının sızdırılmasına atıfta bulunarak, ''bunun, iki yıl önce Jack Teixeira olayında görüldüğü gibi, ABD istihbarat kurumlarından İsrail'le ilgili çok gizli bilgilerin ilk kez sızdırılışı olmadığını'' yazdı.

ABD'li havacı Pentagon belgelerini sızdırmaktan suçlu bulundu

BBC'nin Mart 2024 tarihli bir haberine göre, ABD Hava Ulusal Muhafız mensubu 22 yaşındaki Jack Teixeira, son yılların en yüksek profilli istihbarat sızıntılarından birinde düzinelerce gizli belgeyi internette yayınlamaktan suçlu bulundu.

22 yaşındaki Jack Teixeira, Hava Kuvvetleri iletişim ağını koruyan bir bilgi teknolojisi işi olan siber savunma operasyonları kalfası olarak çalışıyordu ve 1. Sınıf Havacı rütbesine sahipti ve kıdemsiz olmasına rağmen çok gizli güvenlik iznine sahipti.

Teixeira, haritalar, uydu görüntüleri ve ABD müttefiklerine ilişkin istihbarat materyallerinin yer aldığı belgeleri Discord'da paylaştı.

Sızıntı bir soruşturma başlatılmasına ve Pentagon'un gizli bilgileri işleme sistemlerini incelemesine yol açtı.

Hava Kuvvetleri Genel Müfettişliği tarafından hazırlanan bir raporda, subayların Teixeira'nın “istihbarat arama faaliyetlerinden” haberdar oldukları ve onu durdurmadıkları ve birliğindeki liderlerin Teixeira'nın gizli belgelere erişimiyle ilgili dört kadar “şüpheli faaliyet” vakasından haberdar oldukları belirtildi.

Hava Kuvvetleri Genel Müfettiş raporunun üsteki eğitim ve gözetim eksikliğiyle ilgili “şok edici ayrıntıları” ortaya çıkardığı ve “bunun bir daha yaşanmaması için önemli değişiklikler yapılmasını” umdukları belirtildi.