İsrail'in Kuzey Gazze'deki etnik temizliği tamamlanmak üzere

18 Kasım 2024

Gazze'nin kuzeyinden gelen son görüntüler, İsrail'in Filistinlilere yönelik daha önceki etnik temizlik çabalarıyla, özellikle de 1948 Nakba'sıyla çarpıcı bir benzerlik taşıyor. 

YDH- ABD'nin dış politika odaklı online dergisi Responsible Statecraft'ta yayınlanan bir incelemede, 28 yıllık deneyime sahip eski bir CIA çalışanı olan Paul R. Pillar, İsrail'in Gazze'de devam eden faaliyetlerinin altını çiziyor.

Bu eylemlerin önemli etik ve hukuki sorulara yol açtığını belirten Pillar, işgalci otoritenin Filistinli nüfusu yerinden etme girişimlerinde sona yaklaştığını belirtiyor.

Pillar'a göre, Gazze Şeridi'nde yaşayan Filistinlileri ortadan kaldırma ya da yerlerinden etme çabaları -İsrail'in bölgeye yönelik askeri saldırısının ilk günlerinden bu yana görülen ve bir yılı aşkın süredir devam eden bir çaba- Gazze Şeridi'nin en kuzey kesiminde hedefine yaklaşıyor. 

İsrailli yetkililer son zamanlarda hedeflerinin gerçekten de bu olduğuna dair yeni işaretler verdiler. 

Geçtiğimiz hafta İsrail ordusundan bir tuğgeneral İsrailli gazetecilere yaptığı açıklamada ordunun Beyt Lahiya şehri ve Cibaliya mülteci kampı gibi bölgelerde yerinden edilenlerin geri dönmesine izin verme niyetinde olmadığını söyledi. 

General ayrıca İsrail'in “sivil kalmadığını” iddia ederek Şerit'in bu bölümüne herhangi bir insani yardımın girmesine izin vermeyeceğini ileri sürdü. 

Daha sonra, bir işgal ordusu sözcüsü generalin yorumlarını geri çekmeye çalıştı ve İsrail hükümeti herhangi bir zorla sınır dışı etme politikasını defalarca reddetti. 

Bir yılı aşkındır devam eden soykırım ve savaş suçlarına karşın, Pillar, İsrail'in çatışma bölgesinden medyanın haber almasını engellemek için aldığı önlemlere rağmen, ''sahadan gelen haberlerin bir etnik temizlik kampanyasıyla tutarlı olduğunu'' ekliyor. 

İsrail'in Liberal Siyonist gazetesi Haaretz'deki gazetecilerin zorla yerinden edilme vakalarını doğrulayabildiğini vurgulayan Pillar, ek haberlerin de yardımın kuzey Gazze'ye girmediğini doğruladığını ve bunun sonucunda potansiyel kıtlık endişelerini arttırdığını belirtiyor.

Gazze'nin kuzeyinden gelen son görüntüler, İsrail'in Filistinlilere yönelik daha önceki etnik temizlik çabalarıyla, özellikle de 1948 Nakba'sıyla çarpıcı bir benzerlik taşıyor. 

Generallerin Planı: Etnik temizlik

Pillar, Generallerin planının öncelikle ''güvenlik odaklı'' olup Hamas'ın geçen yıl İsrail'in güneyine saldırılar düzenlediği bölgeyi İsrail ordusu kontrolü altında bir tampon bölgeye dönüştürmeyi amaçladığını iddia ediyor.

İsrail'in yalanlamalarına rağmen, etnik temizlik gerçeği Eylül ayında İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu rejimine sunulan ve daha sonra sızdırılan “generallerin planı” olarak bilinen bir öneriyle uyumlu görünüyor. 

Bu öneri, Gazze Şeridi'nin etkilenen bölgesine tedarikin kesilmesini ve tüm sakinlerin tehcir edilmesini öneriyor ve kalanların saldırıya maruz kalan savaşçılar olarak kabul edileceği uyarısında bulunuyor.

İsrail operasyonlarının şu anki odağı kuzeyde olsa da, İsrail ordusunun geçtiğimiz yıl Gazze Şeridi'nde gerçekleştirdiği operasyonların çoğu etnik temizlikle örtüşüyor. 

Doğrudan öldürülmeyen Gazzeliler -gerçek ölü sayısı resmi rakam olan yaklaşık 43 binin çok üzerinde olsa da, enkaz altında kalmaya devam ediyor- yaşanmaz bir çorak araziyle baş başa bırakıldı. 

İsrail saldırıları sağlık ve eğitim sistemlerini, acil durum hizmetlerini ve toplumun hayatta kalması için gerekli olan diğer birçok altyapıyı harap etti. 

Pillar, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim hareketi liderlerinin yerleşimlerini Gazze Şeridi'ne doğru genişletmeye hevesli olduğunu vurguluyor.

İsrail'deki son siyasi değişiklikler Netanyahu rejimini Gazze'deki etnik temizlik çabalarını sürdürme konusunda daha kararlı hale getirdi.

Netanyahu, kalan İsrailli tutukluların iadesini de içeren bir ateşkesi destekleyen ve İsrail ordusunun Gazze'de “yapacak bir şeyi kalmadığını” söyleyen Savunma Bakanı Yoav Gallant'ı görevden aldı; 'Netanyahu'nun sadık bir destekçisi' olarak algılanan Dışişleri Bakanı Israel Katz'ı atadı. 

Kabinedeki bu değişiklikler Netanyahu'nun askeri muafiyetlerin devamından yana olan ultra-Ortodoks partilere ve Filistinlilerden arındırılmış ve sadece Yahudi yerleşimcilerin yaşadığı bir Gazze isteyen Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir gibi aşırılık yanlılarına güvenmeye devam edeceğini gösteriyor.

Trump'tan Netanyahu'ya: 'Gazze'deki işini bitir'

Pillar, Amerika Birleşik Devletleri'nin yeni seçilen başkanı Donald Trump'ın iktidara gelmesinin Netanyahu'ya etnik temizlik yapma konusunda daha fazla serbestlik sağladığını öne sürüyor.

Trump'ın ilk döneminde Netanyahu'nun neredeyse her istediğini yerine getirmesi, iktidara dönme zaferini İsrail'de popüler hale getirdi. 

Ben-Gvir ve Bezalel Smotrich gibi diğer aşırılık yanlısı bakanlar Trump'ın başarısından duydukları memnuniyeti dile getirirken Ben-Gvir “Şimdi egemenlik zamanı, şimdi tam zafer zamanı” dedi.

Diğerlerinin yanı sıra Michigan'da Trump'ı destekleyen bazı Arap Amerikalılar, Trump'ın Gazze'deki zaferinin sonuçlarına ilişkin farklı ve daha barış odaklı bir bakış açısı sunmaya çalışıyor ve Trump'ın Orta Doğu'da devam eden çatışmalara bir şekilde son vereceğine dair muğlak ama tekrarlanan iddialarına tutunuyor. 

Pillar, diğer yeni başkanlar gibi Trump'ın da görev süresinin mümkün olduğunca erken bir döneminde bu kargaşayı dış politika gündeminden çıkarmaya çalışacağına inanıyor. 

Trump'ın ilk dönem Orta Doğu politikasının Netanyahu'ya aşırı hürmetin yanı sıra diğer bir yönü de Filistinlilere karşı Washington'daki Filistin diplomatik ofisinin kapatılmasından Filistinlilere insani yardımdan sorumlu Birleşmiş Milletler ajansının fonlarının kesilmesine kadar uzanan tek tip düşmanlıktı. 

Başkanlık kampanyası sırasında Trump “Filistinli” terimini o zamanki rakibi Joe Biden'a yönelik bir hakaret olarak kullanmıştı.

Pillar, Trump'ın Netanyahu'ya İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısını (ve Lübnan'daki saldırısını) bir an önce sonlandırması için baskı yapacağını ancak bunu yaparken de orada yaşayan Filistinliler adına hiçbir şey söylemeyeceğini ve yapmayacağını belirtiyor.

Trump'ın açıkça ifade ettiği tercihi İsrail'in Gazze'deki “işini bitirmesi” yönünde. 

'İşi bitirmek' ne anlama geliyor?

Pillar, İsrail'in söz konusu eylemlerini sürdürmeye devam ettikçe uluslararası bir parya haline geleceğini, en büyük müttefiki, tedarikçisi ve diplomatik koruyucusu ABD'nin de uluslararası kınamanın hedefi olacağını öngörüyor.

Bunun spesifik sonuçlarının ''ABD şirketlerinin boykot edilmesinden ABD çıkarlarına ve vatandaşlarına karşı terörizme kadar uzanacağını'' kaydeden Pillar, Amerika Birleşik Devletleri'nin kendisini İsrail'in soykırım suçları ve insanlığa karşı suç eylemleri ile ilişkilendirdiği ölçüde bu sonuçların korunacağını belirtiyor.

Pillar, İsrail'in Gazze'de etnik temizlik yapmasının, bariz ahlaki ve hukuki meselelerin yanı sıra, bölgesel istikrar ve ABD çıkarları açısından başka sonuçları da olduğunu öne sürüyor.

Bu sonuçlardan birinin, artan Filistin direnişi olacağını belirten yazar, bir diğerinin de İsrail'in artan suçları olacağını ekliyor.

Etnik temizlik, İsrail'in şu anda meşgul olduğu “işin” önemli bir parçası ve Pillar'a göre, işi bitirmek, Gazze Şeridi'nin kuzey ucundaki etnik temizliği tamamlamak anlamına geliyor.

Lübnan'daki mevcut savaşın ve İsrail ile İran arasındaki ateş teatisinin Gazze'deki durumdan doğduğunu açıklığa kavuşturan Pillar, İsrail'in eylemlerinin istikrarsızlık döngüsüne neden olduğunu düşünüyor.

Ortadoğu'daki istikrarsızlık ve şiddetin en büyük ve tek kaynağının İsrail'in Filistinlilere boyun eğdirmesi olduğunu vurgulayan Pillar, en aşırı boyun eğdirme biçiminin de etnik temizlik olduğunu vurguluyor.