YDH- Times of Israel’in bildirdiğine göre, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak Salı günü yaptığı açıklamada, “barışın kalıcı olması halinde” Türkiye'nin İsrail ile ticareti yeniden başlatabileceğini söyledi.
Olpak’ın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
“İsrail ile de Gazze sebebiyle durdurduğumuz ticari ilişkilerimiz vardı. Bu barış, eğer kalıcı olabilirse o zaman ticarete yeniden başlayabiliriz. Tabii siyasi olarak nasıl hareket edilir onu bilemem elbette, ama biz iş dünyası olarak basitçe şöyle bakarız: Bir tavırda sebep ortadan kalkarsa, tavır da değişebilir ve İsrail ile bu ticari süreç tekrar normalleşebilir ve yeniden ticarete başlayabiliriz”
İsrail ve Türkiye arasında 1990'ların ortalarından bu yana serbest ticaret anlaşmaları bulunuyor.
İki ülke 2023 yılında 6.8 milyar dolarlık bir ticaret hacmine sahipti.
Türkiye Mayıs 2024'te İsrail ile ticareti kestiğini açıklasa da iki taraf araasındaki ticaret Yunanistan gibi üçüncü ülkeler aracılığıyla devam etti.
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), İsrail yapımı askeri yedek malzemeleri satın almak için ihaleler açtı.
Bu malzemelerden bazıları İsrail devletine ait şirketler tarafından üretiliyor.
Türkiye’nin NATO üyeliği, İsrail ile askeri ilişkilerini derinleştiriyor ve bağımlılık yaratıyor.
Türkiye ve İsrail, yıllar süren gerginliklerin ardından 2022 yılında yeniden büyükelçi atayarak ilişkileri normalleştirdi.
İsrail Merkezi İstatistik Bürosu'nun resmi verileri, 2024 yılı haziran, temmuz ve ağustos aylarında Türkiye'den İsrail'e yapılan toplam ticaretin 227,4 milyon dolar olduğunu gösterirken, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre bu dönemde İsrail'e yapılan ihracat sıfır olarak kaydedilmiş durumda.
Metin Cihan, bu tutarsızlığın kaynağını şu sözlerle açıklıyor:
"Gemiler Türkiye'den çıkarken Filistin'e ihracat yapılıyor gibi kaydediliyor, ancak bu ürünler İsrail'e teslim ediliyor. İsrail ile ticaretin, Filistin halkının yaşadığı trajediyle adeta alay edilerek sürdüğünü Mersin Gümrük kayıtlarında da açıkça görebiliyoruz. 1 yıldır İsrail'in Filistin'deki katliamlarına rağmen ticaret sürüyor. Üstelik bu ticaretin devam etmesi için utanmadan Filistin ismi kullanılıyor."
İsrail basınına dayandırılan haberde, İsrail’in Türkiye’den gelen malların kesilmesi durumunda zarara uğrayacağı ve bu nedenle Filistin üzerinden ticaret yapılır gibi gösterildiği belirtiliyor.
Gazeteci Metin Cihan 8 Ekim 2024 tarihinde, Türkiye'den çıkan bazı ürünlerin gümrük kayıtlarında alıcı ülke olarak Filistin gösterilirken, bu bilginin yolda İsrail olarak değiştirildiğini iddia etmişti.
İddiaya göre, resmi kayıtlarda Türkiye'den İsrail'e ihracat tamamen kesilmiş görünürken, İsrail'in Türkiye'den ithalat verilerinde böyle bir kesinti gözlemlenmiyor.
Cihan’ın iddiaları arasında, Türkiye'nin Filistin üzerinden İsrail'e dikenli tel göndermeye devam ettiği skandalı da yer aldı.
Cihan, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, daha önce kamuoyunda tepki çeken dikenli tel ticaretinin, İsrail ile olan ticaret kısıtlamalarına rağmen "Filistin" adı altında sürdüğünü ve bu yöntemle İsrail'in işgal ettiği topraklardaki ihtiyacının karşılandığını kaydetti.
Cihan'ın açıklamalarına göre, İsrail'in Mescid-i Aksa etrafına çektiği dikenli teller Türkiye’den gönderilmişti. Gelen tepkiler üzerine Türkiye'den İsrail'e dikenli tel ihracatı yasaklandı.
Ancak Cihan, bu yasağın yalnızca kâğıt üstünde kaldığını ve ticaretin "Filistin" adı altında devam ettiğini gösteren TÜİK verilerini paylaştı.