İsrail'le ihracata makyaj için "Filistin'e kozmetik"

img
İsrail'le ihracata makyaj için "Filistin'e kozmetik" YDH

Türkiye ile İsrail arasındaki ticarette dikkat çeken bir çelişki ortaya çıktı. Resmi kayıtlarda Türkiye'den Filistin'e yapılan ihracat gözükürken, bu ürünlerin İsrail'e ulaştığı öğrenildi. TÜİK verilerine göre, özellikle kozmetik ihracatında Filistin'e olan satışlar büyük bir artış gösteriyor, ancak İsrail'de bu rakamlar farklı.




YDH - Gazeteci Metin Cihan'ın ortaya çıkardığı verilere göre, Türkiye ile İsrail arasındaki ticarette ilginç bir çelişki dikkat çekiyor.

İsrail Merkezi İstatistik Bürosu'nun resmi verileri, 2024 yılı haziran, temmuz ve ağustos aylarında Türkiye'den İsrail'e yapılan toplam ticaretin 227,4 milyon dolar olduğunu gösterirken, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre bu dönemde İsrail'e yapılan ihracat sıfır olarak kaydedilmiş durumda.

Metin Cihan, bu tutarsızlığın kaynağını şu sözlerle açıklıyor: "Gemiler Türkiye'den çıkarken Filistin'e ihracat yapılıyor gibi kaydediliyor, ancak bu ürünler İsrail'e teslim ediliyor. İsrail ile ticaretin, Filistin halkının yaşadığı trajediyle adeta alay edilerek sürdüğünü Mersin Gümrük kayıtlarında da açıkça görebiliyoruz. 1 yıldır İsrail'in Filistin'deki katliamlarına rağmen ticaret sürüyor. Üstelik bu ticaretin devam etmesi için utanmadan Filistin ismi kullanılıyor."

İsrail basınına dayandırılan haberde, İsrail’in Türkiye’den gelen malların kesilmesi durumunda zarara uğrayacağı ve bu nedenle Filistin üzerinden ticaret yapılır gibi gösterildiği belirtiliyor.

Filistin’e gönderilen makyaj malzemesinde şaşırtıcı artış

Cihan'ın dikkat çektiği bir diğer nokta ise kozmetik ürünlerindeki ihracat rakamları.

TÜİK verilerine göre, Türkiye'den Filistin'e gönderilen makyaj malzemeleri, İsrail'e uygulanan ticari kısıtlamaların arkasında saklanıyor olabilir.

2023'te Filistin'e yapılan makyaj malzemesi ihracatı sadece 202 dolar iken, 2024'te bu rakamın 715 bin 931 dolara yükseldiği görülüyor.

Aynı dönemde İsrail'e yapılan makyaj malzemesi ihracatı ise sıfır olarak kaydedilmiş.

Cihan, bu durumu şu sözlerle eleştiriyor: "TÜİK verilerine göre katliam devam ederken, Filistinlilere gönderdiğimiz makyaj malzemesi yüzde 354321 artmış ve yaklaşık 3544 katına çıkmış. Ama gerçekte ne oluyor? İsrail'e gönderdiğimiz bu malzemeyi resmi evraklarda Filistin'e göndermiş gibi gösteriyoruz."