İsrail: Golan Tepeleri saldırısıyla HTŞ’nin ilgisi yok

07 Haziran 2025

İsrail'in işgal altındaki Golan Tepeleri’ne güney Suriye’den atılan iki roketin düşmesinin ardından İsrailli bir güvenlik yetkilisi, saldırıdan Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) rejiminin sorumlu olmadığını bildirdi.

YDH- Üst düzey İsrailli kaynak, Golan Tepeleri'ne yönelik roket saldırısının "beklenen bir gelişme" olduğunu itiraf etti.

Kaynak, “Mevcut Suriye yönetiminin bu saldırılarla doğrudan bir ilişkisi bulunmamaktadır” dedi.

Yetkili, saldırının arkasında İran, Hizbullah ve eski Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’e bağlı unsurların bulunduğunu öne sürdü.

Bu aktörlerin, özellikle güney Suriye'de istikrarı bozmak amacıyla hareket ettiğini iddia etti.

İsrail güvenlik kaynağı, bölgede tansiyonun artmasını önlemek amacıyla Şam ile güvenlik koordinasyonunun sürdüğünü belirtti.

Buna göre, İsrail ve Suriye güvenlik birimleri, tampon bölgeye yakın noktalarda düzeni sağlamak için iş birliği yürütüyor.

Yetkili, bu koordinasyonu "iyi" olarak niteledi ve güneyde yeni bir tırmanma beklemediklerini söyledi.

Öte yandan bir HTŞ yetkilisi de Reuters’a yaptığı açıklamada, ''Esed döneminden kalan İran yanlısı milis grupların Kuneytra kırsalında aktif olduğunu, İsrail ile gerilimi körükleme niyetinde olduklarını ve devletin istikrar sağlamaya dönük çabalarını baltaladıklarını'' iddia etti.