CNN'in 'başarısız İran saldırısı' haberi Beyaz Saray'ı öfkelendirdi

25 Haziran 2025

Beyaz Saray, CNN'in ABD'nin İran'daki nükleer tesislere yönelik saldırılarının başarısız olduğunu belirten istihbarat raporunu sert bir dille yalanladı. Sözcü Karoline Leavitt, "çok gizli" olarak nitelenen raporun sızdırılmasını "Başkan Trump'ı aşağılama ve cesur pilotları itibarsızlaştırma girişimi" olarak değerlendirdi.

YDH - Beyaz Saray, ABD'nin İran'daki üç nükleer tesise yönelik askeri saldırılarının başarısız olduğunu ve nükleer programı sadece birkaç ay geciktirdiğini öne süren bir istihbarat değerlendirmesi haberini sert bir dille yalanladı.

CNN tarafından yayımlanan ve dört farklı kaynağa dayandırılan rapora tepki gösteren Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, sızıntıyı "Başkan Trump'ı aşağılama girişimi" olarak nitelendirdi.

'Rapor tamamen yanlış'

Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, CNN'in haberinin ardından yaptığı açıklamada, söz konusu istihbarat değerlendirmesinin "tamamen yanlış" olduğunu iddia etti.

Raporun "çok gizli" olarak sınıflandırıldığını belirten Leavitt, bilginin "istihbarat topluluğundaki kimliği belirsiz, alt düzey ve gerçek bir kaybeden olan bir kişi tarafından" CNN'e sızdırıldığını öne sürdü.

Leavitt, raporun yayımlanmasına öfkelenerek, "Bu sızıntı, Başkan Trump'ı aşağılamak ve İran'ın nükleer programını yok etmek için kusursuz bir görev yürüten cesur savaş pilotlarını itibarsızlaştırmak için yapılmış bariz bir girişimdir," ifadelerini kullandı.

CNN'in haberi ne söylüyor?

Trump muhalifleri ve Demokratlara yakınlığıyla bilinen CNN, salı günü yerel saatle yayımladığı haberinde, ABD'nin ilk istihbarat değerlendirmesine aşina olan dört kaynağa dayandırdığı bilgilerle kamuoyunun karşısına çıkmıştı.

Habere göre, ABD'nin Natanz, Fordo ve İsfahan'daki üç nükleer tesise yönelik askeri saldırıları, İran'ın nükleer programının ana bölümlerini yok etmede başarısız oldu.

Değerlendirmede, saldırıların programı muhtemelen sadece birkaç ay geciktirdiği sonucuna varıldığı belirtildi.