YDH- Maariv gazetesinin haberine göre, İsrail ordusuna bağlı 401. Zırhlı Tümen'e ait bir Merkava 4 tankı, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Cibaliye bölgesinde düzenlenen bir operasyon sırasında vuruldu. Olayda üç asker öldü, bir asker ise ağır yaralandı.
Kurtarma çalışmalarının “bir saat” sürdüğünü söyleyen gazete, İsrail ordusunun, yaralıların tahliyesini sağlamak için “yoğun ateş desteği” sağlamak zorunda kaldığını bildirdi.
Maariv’e göre, “Dünyanın en iyi ve en korunaklı tankı olarak kabul edilen Merkava Mark 4” tankı, “o kadar ağır hasar aldı ki sabah saatlerine kadar tankın neyle vurulduğu konusunda ordu kesin bir sonuca varamadı: Bir füze mi, yoksa bir mayın mı?”
Maariv, İsrail’in Gazze’ye yönelik yaklaşık iki yıldır sürdürdüğü soykırım savaşında 893 askerin öldüğünü ve savaşın henüz “açık bir hedefi kalmadığını” aktardı.
Haberde, İsrail ordusunun şu anda “Gazze bataklığının” içinde bulunduğunu ve askeri komutanlığın siyasi otoriteye savaşla ilgili “gerçek tabloyu iletmekte çekinceler yaşadığı” belirtildi.
Gazeteye göre, ordu içinden yapılan açıklamalarda, ateşkes sağlanması ve 50 esirin serbest bırakılmasının öncelik olduğu, Hamas’ın askeri açıdan değil, artık siyasi düzeyde ele alınması gerektiği dile getiriliyor.
Gazete, İsrail hükümetinin bu süreçte birçok kurumsal sorumluluğu ihmal ettiğini ve siyasi liderliğin 7 Ekim Aksa Tufanı Operasyonu’nda yaşananların sorumluluğunu güvenlik kurumlarına yüklemeye çalıştığını ifade etti.
Aynı zamanda, “yedek askerlerin karşılaştığı sosyal ve ekonomik sorunlara” dikkat çekilerek, uzun süreli yedek hizmet yapan askerlerin toplumun ve bazı kurumların gözünde “yeterli desteği görmediği” vurgulandı.
Maariv’in aktardığına göre, bazı üniversitelerin yedek asker olan öğrencilere akademik kolaylık tanımadığı ve pozitif ayrımcılığın sadece Arap ve ultra-Ortodoks öğrencilere uygulandığı iddia edildi.
Haberde, savaşta görev yapan askerlerin iş güvencesi ve sosyal statü açısından “dezavantajlı” hale geldiği yönündeki görüşlere de yer verildi.
Ayrıca, Gazze’de ölen askerlerin ailelerinin, “eski ve korumasız zırhlı araçların hâlâ kullanılıyor olmasına” karşı Knesset önünde protesto düzenlediği belirtildi.
Maariv, “kaynak yetersizliği gerekçesiyle modern zırhlı araçların temin edilmediğini, bunun da askerlerin güvenliğini tehlikeye attığını” kaydetti.
Gazete, “kamuoyundaki algı değişikliğine” dikkat çekerek, İsrail’de askere gitmeyen kesimlerin, özellikle ultra-Ortodoks ve Arap vatandaşların hükümet, akademi ve iş dünyasından daha fazla destek gördüğünü öne sürdü.
Haberde ayrıca, bazı bakanların zorunlu askerlikten muafiyet yasasını desteklediği, bunun da “toplumda derin bir ayrışmaya yol açtığı” ifade edildi.
Maariv, savaşın sürdüğü bir dönemde bazı siyasetçilerin hükümeti tehdit ederek askerlikten kaçışı kolaylaştırma yönünde baskı yaptığını ve bu girişimlerin, hükümet içindeki ulusalcı bakanlar tarafından daha güçlü bir duruşla karşılık bulması gerektiğini belirtti.
Haberde, “askerlikten kaçış” yasasının geçmesi halinde hükümetteki bazı bakanların istifa etmesi gerektiği yönünde yorumlara da yer verildi.
Bu gelişmeler parelerinde, Associated Press (AP), İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun önemli koalisyon ortaklarından biri olan ultra-Ortodoks Yahudi partisi Birleşik Tevrat Yahudiliği’nin (UTJ), bugün erken saatlerde hükümetten ayrılacağını açıkladığını bildirdi.