İsrail Başbakanı Netanyahu’nun kilit müttefiklerinden ultra-Ortodoks parti, zorunlu askerlik düzenlemesi konusundaki ihtilaflar nedeniyle koalisyondan ayrılacağını duyurdu.

YDH- Associated Press’in (AP) bildirdiğine göre, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun önemli koalisyon ortaklarından biri olan ultra-Ortodoks Yahudi partisi Birleşik Tevrat Yahudiliği (UTJ), bugün erken saatlerde hükümetten ayrılacağını açıkladı. Bu kararın, Gazze’deki savaşın kritik bir aşamasında Netanyahu’nun siyasi geleceğini “sarsabileceği” belirtildi.
Birleşik Tevrat Yahudiliği’nin iki kanadından biri olan Degel HaTorah yaptığı açıklamada, “Hükümetin, Yahudi ilahiyat öğrencilerinin statüsünü korumaya yönelik taahhütlerini defalarca ihlal etmesi üzerine” milletvekillerinin “koalisyon ve hükümetten istifa ettiğini” bildirdi.
AP, partinin, üyeleri arasında yaygın olan askerlikten muafiyet hakkını yasalaştırmayı amaçlayan bir yasa tasarısı konusundaki anlaşmazlık nedeniyle çekildiğini bildirdi.
Bu yasanın, genellikle dini metin çalışmaları yapan ultra-Ortodoks gençlerin zorunlu askerliğe katılmamasını düzenlemeyi hedeflediği bildirildi. AP, İsrail’de Yahudi nüfusun çoğu askerlik yapmak zorunda olduğundan, bu muafiyet konusunun uzun süredir “toplumu bölen bir mesele” olarak öne çıktığını belirtti. Gazze savaşının başlamasından bu yana, “artan asker ihtiyacının bu bölünmeyi daha da derinleştirdiği” kaydedildi.
AP’nin aktardığına göre, İsrail siyasetinde uzun süredir “dengeleyici güç” konumunda olan bu partinin ayrılığı, Netanyahu’nun iktidarını derhal tehdit etmiyor. Ancak kararın 48 saat içinde resmileşmesiyle birlikte Netanyahu’nun koalisyonu, yalnızca küçük bir çoğunluğa dayanacak. AP’ye göre, bu durum, hükümetin, savaşın durdurulmasına karşı çıkan ve geçmişte de ateşkes girişimlerine tepki göstererek koalisyondan ayrılmayı tehdit eden iki aşırı sağcı partiye daha fazla bağımlı hale gelmesine yol açabilir.
AP, bu “siyasi çalkantının”, İsrail ile Hamas arasında 21 aydır süren Gazze savaşına ilişkin ateşkes görüşmelerinin sürdüğü bir dönemde yaşandığına dikkat çekti. ABD, Mısır ve Katar’ın yoğun diplomatik çabalarına rağmen şu ana dek görüşmelerde somut bir ilerleme sağlanamadığı belirtildi. Taraflar arasındaki en büyük anlaşmazlıklardan birinin, ateşkes kapsamında savaşın tamamen sona erip ermeyeceği konusu olduğu kaydedildi. Netanyahu’nun aşırı sağcı koalisyon ortakları ise Hamas varlığını sürdürdüğü sürece savaşın bitirilmesine karşı çıkıyor.
AP, partinin ayrılmasının resmiyet kazanması için 48 saatlik bir süre olduğunu ve bu zaman diliminde Netanyahu’nun partiyle yeniden uzlaşma yolları arayabileceğini belirtti. Ancak Yahudi Halk Politikası Enstitüsü Başkan Yardımcısı Shuki Friedman’a göre, taraflar arasında hâlihazırda tartışılan yasa tasarısıyla UTJ’nin talepleri arasındaki fark hâlâ çok büyük ve kısa sürede bir uzlaşma sağlanması “düşük ihtimal.”
Friedman, partinin ayrılığının Netanyahu’nun iktidarını kısa vadede tehdit etmediğini belirtti. AP’ye göre, Muhalefetin parlamentoyu feshederek erken seçim çağrısı yapabilmesi, prosedürel gerekçelerle yılsonuna kadar mümkün görünmüyor. Ayrıca, İsrail Parlamentosu’nun temmuz ayı sonunda başlayacak yaz tatilinin Ekim’e kadar süreceği hatırlatılarak, bu dönemin Netanyahu’ya zaman kazandırabileceği ifade edildi.
Netanyahu’nun Likud Partisi’nden Bakan Miki Zohar, partisinin yeniden koalisyona çekilebileceği konusunda “umutlu” olduğunu belirterek, “Her şeyin yoluna gireceğini umuyorum.” dedi.