Hudeyde limanı yakınlarında bir gemiye saldırı

31 Aralık 2023

İngiliz Deniz Ticareti Operasyon Merkezi (UKMTO), Kızıldeniz'deki bir gemiye kimliği belirlenemeyen üç teknenin saldırı düzenlediğini duyurdu.

YDH-  Uİngiliz Deniz Ticareti Operasyon Merkezi KMTO hesabı, Kızıldeniz sularında, Yemen kıyısındaki Hudeyde limanı yakınlarında bir gemiye saldırı düzenlendiğini bildirdi.

UKMTO'dan yapılan açıklamaya göre, Merkez, Kızıldeniz sularında kimliği belirsiz üç teknenin bir gemiye saldırdığına dair ihbar aldı. İki taraf arasında karşılıklı ateş açıldığını açıklayan UKMTO, tüm mürettebatın güvende olduğunu ve herhangi bir can kaybı yaşanmadığını duyurdu.

Açıklamada, ‘Koalisyon’ güçlerinin olaya müdahale ettiği ve saldıran botların hedef gemiden uzaklaştığı belirtildi.

Bu ayın ortasında, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, "deniz güvenliğini sağlamak" amacıyla Kızıldeniz'de bir deniz ittifakı kurulduğunu duyurmuşu. Bu koalisyonda Amerika, İngiltere, Kanada, İspanya, Fransa, İtalya, Hollanda, Norveç, Seyşeller ve Bahreyn olmak üzere 10 ülkenin bulunduğu bildirilmişti.

Ancak sonraki günlerde, ilan edilen söz konusu ‘Koalisyon’da kriz çıkmış Fransa, Amerika’nın emri altına girmeyeceğini belirtirken İspanya, Yemen karşıtı operasyonlara katılmayacağını açıklamıştı.

İtalya Savunma Bakanlığı da Amerika tarafından kurulan koalisyonun bir parçası olarak değil, İtalyan armatörlerden gelen taleplere yanıt olarak Kızıldeniz'e bir gemi konuşlandıracağını ifade etmişti.

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ise daha önceki açıklamalarında operasyonla ilgilenmediklerini bildirmişlerdi.

Merkez, bölgede faaliyet gösteren tüm gemilere dikkatli olmaları ve herhangi bir şüpheli faaliyeti derhal bildirmeleri tavsiyesinde bulundu.

Saldırıya uğradığı bildirilen geminin türü veya mülkiyeti hakkında daha fazla ayrıntı açıklanmadı.

Sanaa merkezli Yemen hükümetinin ordu sözcüsü General Yahya Seri, Gazze’ye yönelik saldırılar durana ve Filistin halkına insani yardım ulaşana kadar, Yemen ordusunun hangi ülkeye ait olursa olsun İsrail’e gidecek gemilerin geçişine izin vermeyeceğini söylemişti.

Uzmanlar, tüm bu gelişmelerin yanı sıra son haftalarda Aden Körfezi ve Kızıldeniz'de korsan saldırılarının da yaşandığına dikkat çekiyor.