Axios: İsrail için milyarlarca dolarlık bedelin vadesi yaklaşıyor

14 Şubat 2024

Amerika'dan yayın yapan Axios haber sitesinde, Gazze savaşıyla birlikte İsrail’in “mali gücü”nüdeki sorunları ele alan bir makale yayımlandı.

YDH- İsrail'in mali gücünün “uzun zamandır ulusal bir gurur meselesi” olduğunu söyleyen Axios, “Gazze'deki savaşı finanse etme ihtiyacı ülkenin kredi notunun ilk kez düşürülmesine neden oldu” dedi.

Bloomberg'i kaynak gösteren Axios, “İsrail'in bu yıl yaklaşık 58 milyar dolar borçlanması gerekeceğini” bildirdi.

Bunun, “hane başına yaklaşık 23 bin dolara tekabül ettiğini” belirtilen yazıda, söz konusu rakamın 2022'deki bütçe açığının üç katından fazla olduğu vurgulandı.

Moody's, geçtiğimiz cuma günü İsrail'in kredi notunu bir kademe düşürerek A1'den A2'ye indirmişti.

Moody’s yaptığı açıklamada, kuzeyde Hizbullah ile olan çatışmanın ülkenin kurumlarını zayıflattığını ve durumu düzeltmeyi zorlaştırdığını belirtmişti.

Moody's'in bu hamlesinin “piyasalar tarafından beklendiğini” söyleyen Axios, “Beklenmeyen şey ise İsrail hükümetinin not indirimine verdiği tepkiydi.” dedi.

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Moody’s’a tepki göstermiş ve not indiriminin "ciddi ekonomik argümanlara dayanmadığını ve tamamen siyasi bir manifesto olduğunu" söylemişti.

Bezalel Smotrich, sözlerinin devamında bunun, “savaşın doğruluğuna olan güvensizlikten" kaynaklandığını iddia etmişti.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu da "not indiriminin ekonomiyle bağlantılı olmadığını" belirten bir açıklama yapmıştı

Axios yazının devamında, İsrail'in kamu maliyesinin “artık kaçınılmaz olarak dini bir boyut kazandığını” ileri sürdü.

Reuters'te yer alan bir haberi gündeme getiren Axios, Smotrich’in göreve geldikten sonra ekonomik stratejisinin "Tevrat'ta belirtilen dini inançlarla aşılanacağını" söylediğini hatırlattı.

Smotrich, Ultra-Ortodoks bir dergi olan Mishpacha'ya verdiği bir röportajda, Yahudi kutsal kitabını takip etmenin hem sosyalizme hem de kapitalizme bir alternatif olduğunu öne sürmüştü.

Yazıda ayrıca, Netanyahu'nun biyografi yazarı Anshel Pfeffer’in, sosyal medya platformu X’teki paylaşımında Moody's'in not indirimi hakkındaki, “Maliye Bakanı Smotrich'in Tanrı'dan korkan ekonomi politikasına yönelik bir suçlama" olduğuna dair sözlerine de yer verildi.