İsrail’in kredi notu düşüyor

img
İsrail’in kredi notu düşüyor YDH

Moody’s İsrail tarihinde ilk kez kredi notunu A2 seviyesine düşürdü.




YDH- İsraelhayom sitesinde yer alan habere göre, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s İsrail rejiminin kredi notunu A1’den A2 seviyesine düşürdüğünü ve görünümünü de negatife çevirdiğini açıkladı.

Moody’s kredi notunun düşürülmesinin gerekçesi olarak savaşın İsrail rejimi ekonomisi üzerinde yarattığı baskı ile orta ve uzun vadede yüksek düzeyde seyredecek güvenlik risklerini gösteriyor.

İsrail rejimi, tarihinde ilk kez kredi notunu A2-negatif seviyesinde görüyor. Bu durum kredi notunun düşmeye devam edebileceği anlamına geliyor.

Moody’s yaptığı açıklamada, kuzeyde Hizbullah ile olan çatışmanın ülkenin kurumlarını zayıflattığını ve durumu düzeltmeyi zorlaştırdığını belirtiyor. Buna göre, Hizbullah ile çatışmanın tansiyonunu yükseltmek büyük bir yıkımı da beraberinde getirme ihtimalini barındırıyor.

Hamas ile devam eden çatışmanın sona ermesi halinde bile güvelik risklerinin bitmeyeceğinin dile getirildiği açıklamada, çatışmanın tümüyle durmaması veya uzun süreli bir ateşkes olmamasının durumu kötüleştireceği ifade ediliyor.

Yapılan açıklamada, İsrail rejiminin savunma harcamalarının bir önceki yıla göre ikiye katlandığı ve bunun da öngörülen bütçe hedeflerini zorladığı belirtiliyor.

Bilindiği üzere 7 Ekim 2023’te gerçekleşen Aksa Tufanı Operasyonu’ndan önce İsrail rejimi Akdeniz’de petrol ve gaz çıkarma çalışmalarını hızlandırmış ve yine Arap ülkeleriyle normalleşme anlaşmaları yaparak ticari ilişkilerini geliştirme yolunda aşama kat etmişti.



Makaleler

Güncel