Netanyahu, Amerikan balonunu yine patlattı

26 Şubat 2024

Savaş sonrasında iktidarını kaybetmesine kesin gözüyle bakılan Netanyahu ise anlaşma yapılmasından yanaymış görüntüsü vererek Amerika’nın baskılarını hafifletmeye çalışsa da savaşı tırmandıracağını da gizlemiyor.

Biden yönetimi, Ramazan ayı öncesinde bir anlaşma için İsrail rejimine baskı yaparak seçimlerde imaj parlatmaya çalışırken, Netanyahu iktidarını sürdürmek için anlaşmayı sabote ediyor.

Amerikan basınında yer alan haberlere göre rejimin ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan; İsrail, Amerika, Mısır ve Katar’ın “Gazze’de geçici ateşkes ve esir takası anlaşmasının ana esasları konusunda uzlaşmaya vardığını” açıkladı.

İsrail basını da benzer şekilde rejimin siyasi yetkililerinden Gazze’de ateşkes ve esir takası konularında yapılan görüşmelerde ilerlemeler sağlandığını bildirerek bu son gelişmeyi “Büyük ilerleme” başlığıyla duyurdu.

Geçtiğimiz Cuma günü Amerika, İsrail, Mısır ve Katar’ın temsilcileri Paris’te Gazze’de ateşkes ve esir takası anlaşmasına varılabilmesi için görüşmeler yapmıştı.

İsrail'in Yediot Aharonot gazetesine açıklama yapan bir rejim lideri, esir takası için Paris’te bir müzakere çerçevesi oluşturulduğunu belirtmiş ve önerilen planın önce savaş kabinesinin ardından da bakanlar kurulunun daha geniş bir forumuna sunulacağını açıklamıştı.

Habere göre görüşmelerin bundan sonraki aşamasında Gazze'de serbest bırakılacak İsrailli esirler ve İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutsaklar konusunda uzlaşmaya varılacaktı ve takas süreci ile ateşkes şartları konusunda da karşılıklı anlayış sağlanacaktı.

İsrailli kaynağa göre Hamas ilk aşamada 40 İsrailli esirin serbest bırakılması karşılığında 1.500 Filistinli tutsağın serbest bırakılmasını talep etti; ancak bu konuda uzlaşmaya varılamadı. Bununla birlikte Hamas, arabulucuların çatışmayı sona erdirmesi halinde çatışmalara altı hafta ara vermeye razı olmuştu.

İsrail gazetesine göre Katar ve Mısırlı arabulucular Paris’teki görüşmeler öncesinde ihtiyatlı bir iyimserlik sergileyerek önümüzdeki hafta müzakerelerde bir ilerleme kaydedilebileceğini ima etmişti.

Gerçekten de daha önce Kahire’de yapılan görüşmeler sırasında temsilcilerini geri çağıran İsrail rejimi, Cuma günü Paris’te yapılan toplantıya Mossad şefi David Barnea’yı göndermişti.

Ancak İsrail Kanal 13 televizyonu, Netanyahu'nun Paris’ten dönen Barnea'yı azarladığını ve Gazze savaşıyla ilgili uluslararası müzakerelerde "daha katı bir İsrail tutumu" benimsemesi için baskı yaptığını bildirdi.

Lübnan’dan yayın yapan el-Meyadin televizyonu, “Filistin Direnişinden özel kaynaklar”a dayandırdığı haberinde, İsrail rejiminin Cuma günü Paris'te yapılan toplantıda ateşkes ve esir değişimi konusunda nihai bir anlaşmaya varılmasını engellediğini söyledi. 

El-Meyadin'e açıklamada bulunan kaynaklar, Paris toplantısında belirli maddeler üzerinde bazı ilerlemeler sağlandığını, ancak Hamas'ın temel taleplerinin göz ardı edildiğini söyledi. 

İsrail tarafının ateşkesin kalıcı olması ve rejim güçlerinin Gazze Şeridi'nden tamamen çekilmesi konusundaki Filistin taleplerini reddettiği bildirildi. 

İsrail basınında Netanyahu’nun koalisyon hükümetinin çökmesine yol açabilecek bir iç krize neden olabileceği için nihai bir anlaşmaya varmaktan kaçındığına dair yorumlar dikkat çekiyor.

Amerikan CBS News’e yaptığı açıklamalar Netanyahu’nun anlaşmaya varmaktan kaçındığına ve zaman kazanmaya çalıştığına dair iddiaları destekliyor.

Netanyahu, CBS News’e yaptığı açıklamada Filistinlilerin taleplerini “Hamas’ın hayal ürünü iddiaları” diye niteledi ve bu taleplerden vazgeçilmesi halinde ilerleme kaydedilebileceğini söyledi.

Amerikan kamuoyunda İsrail’in Gazze’deki soykırımına destek vermekle suçlanan Joe Biden, başkanlık seçimleri öncesinde Ramazan ayına kadar bir geçici ateşkes anlaşmasına varılması için İsrail rejimine baskı yapıyor. 

Amerikan ordusunda görevli bir asker, "Bu soykırımın daha fazla suç ortağı olmayacağım" diyerek İsrail’in Washington büyükelçiliği önünde kendini yaktı.  

Savaş sonrasında iktidarını kaybetmesine kesin gözüyle bakılan Netanyahu ise anlaşma yapılmasından yanaymış görüntüsü vererek Amerika’nın baskılarını hafifletmeye çalışsa da savaşı tırmandıracağını da gizlemiyor.

Netanyahu, CBS News’e yaptığı açıklamada anlaşmaya varılsa da varılmasa da İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah kentine saldırı düzenleyeceğini söyledi.

Saldırının 'Hamas'ı ortadan kaldırmak için elzem' olduğunu öne süren Netanyahu, "Eğer bir anlaşma yaparsak bu (saldırı) biraz gecikecek ama gerçekleşecek. Eğer bir anlaşma yapmazsak, yine gerçekleşecek,” dedi.