Ateşkes anlaşmasında uzlaşma umudu

img
Ateşkes anlaşmasında uzlaşma umudu YDH

Hamas'ın, süreli ateşkes, serbest bırakılacak esirlerin sayısı ve İsrail güçlerinin Gazze’den çekilmesi de dahil olmak üzere ateşkes anlaşmasını müzakere etmeye istekli olduğu bildirildi.




YDH- İsrail'in Yediot Aharonot gazetesine göre, İsrailli bir yetkili Cumartesi günü yaptığı açıklamada, halen Hamas’ın elinde bulunan esirlerin güvenli bir şekilde geri dönüşünü müzakere etmek üzere bir çerçeve oluşturulduğunu belirtti.

Bu görüşmeler Paris’te gerçekleşti ve önerilen plan şimdi savaş kabinesinin onayına sunulacak, ardından da bakanlar kurulunun daha geniş bir forumuna sunulacak.

Görüşmelerin bundan sonraki aşamasında Gazze'de serbest bırakılacak İsrailli esirler ve İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutsaklar konusunda uzlaşmaya varılacak. İsrailli yetkilinin belirttiğine göre ayrıca takas süreci ve ateşkes koşulları konusunda da karşılıklı anlayış sağlanacak.

Kaynağa göre Hamas ilk aşamada 40 İsrailli esirin serbest bırakılması karşılığında 1.500 Filistinli tutsağın serbest bırakılmasını talep etti; ancak bu konuda uzlaşmaya varılamadı. Hamas, arabulucuların çatışmayı sona erdirmesi halinde çatışmalara altı hafta ara vermeye razı.

İsrailli kaynağın iddiasına göre Hamas artık İsrail ordusunun Gazze'den tamamen çekilmesinde ısrar etmiyor; ancak yerlerinden edilmiş Gazzelilerin güvenli bir şekilde geri dönebilmeleri için rejim güçlerinin şehir merkezlerinden çekilmesini istiyor.

Görüşmeler sırasında Mossad Başkanı David Barnea CIA Başkanı William Burns, Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman bin Jassim ve Mısır istihbarat şefi Abbas Kamil ile ayrı ayrı bir araya gelirken, geniş İsrail heyeti de arabulucularla görüştü.

Kahire’deki görüşmeler sırasında Mısırlı arabulucular Hamas liderlerine İsrail’in Gazze sakinlerinin Şerit’in kuzey kesimine dönmesine izin vermeyi ve kuzey-güney yollarındaki barikatları kaldırmayı kabul ettiğini bildirdi.

Katar ve Mısırlı arabulucular Paris’teki görüşmeler öncesinde ihtiyatlı bir iyimserlik sergileyerek önümüzdeki hafta müzakerelerde bir ilerleme kaydedilebileceğini ima ettiler.

Hamas üyesi Muhammed Nezzal el-Arabi televizyonuna yaptığı açıklamada önümüzdeki birkaç saatin Ramazan’dan önce bir ateşkesin yürürlüğe girip girmeyeceğini belirleyeceğini söyledi. Hamas Paris görüşmelerinin sonuçlarını Gazze içinde ve dışında değerlendiriyordu.