Netanyahu: Esir takası anlaşması Refah'a saldırıyı durdurmayacak

img
Netanyahu: Esir takası anlaşması Refah'a saldırıyı durdurmayacak YDH

İsrail Başbakanı Netanyahu, olası esir takası anlaşmasının işgal rejiminin Refah kentine yönelik saldırısını geciktirse de nihai olarak engellemeyeceğini duyurdu.




YDH - İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, geçici ateşkes ve Filistin direnişiyle esir takası anlaşmasında kaydedilen ilerlemenin 'Hamas'ın taleplerini yumuşatmasını gerektireceğini' savunrarak, anlaşmanın işgal rejiminin Refah kentine yönelik saldırısını geciktirse de nihai olarak engellemeyeceğini savundu.

CBS News televizyonunun 'Face the Nation' programında konuşan Netanyahu, esir takası anlaşmasınan yana olduğunu öne sürerek "Eğer Hamas hayal ürünü iddialarından vazgeçer ve onları yeryüzüne indirebilirsek, hepimizin istediği ilerlemeyi kaydedebiliriz," dedi.

Netanyahu, anlaşmaya varılsa da varılmasa da İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah kentine saldırı düzenleyeceğini de sözlerine ekleyerek, saldırının 'Hamas'ı ortadan kaldırmak için elzem' olduğunu savundu.

Başbakan, "Eğer bir anlaşma yaparsak bu (saldırı) biraz gecikecek ama gerçekleşecek. Eğer bir anlaşma yapmazsak, yine gerçekleşecek," ifadesini kullandı.

Yakında İsrailli askeri liderlerle bir araya gelerek Filistinlileri Refah'tan tehcir etme ve buradaki Hamas taburlarına ilerleme planlarını gözden geçireceğini kaydeden Netanyahu, rejimin bu konuda 'ABD ile aynı görüşte' olduğunda ısrar etti.

Daha önce Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Refah'a yönelik saldırıyla ilgili olarak "Sivilleri koruma, onları güvenli bir yere götürme, besleme, giydirme ve barındırma konusunda açık ve uygulanabilir bir plan olmadığı sürece Refah'taki harekatın devam etmesi gerektiğine inanmadığımızı açıkça belirtmiştik," demişti.