Hizbullah’ın ‘Hüdhüd’ü ‘İsrail’in Gözleri’ni kör etti

09 Temmuz 2024

‘Hüdhüd 2’ adlı on dakikalık videoda, İsrail işgali altındaki Suriye'nin Golan bölgesinde bulunan altı İsrail stratejik elektronik keşif alanının görüntüleri de yer alıyor.

YDH- Hizbullah'ın Askeri Medyası bugün, ‘Hüdhüd’ün çekmiş olduğu görüntülerin ikinci bölümünü yayımladı.

Yayımlanan videoda, İsrail işgali altındaki Suriye Golan'ında bulunan İsrail güçlerine ait istihbarat üsleri, komuta merkezleri ve kampların yüksek çözünürlüklü hava keşif görüntüleri dikkat çekti.

On dakikalık bu videoda, İsrail işgali altındaki Suriye Golan'ında bulunan şu altı stratejik elektronik keşif sahasının görüntüleri yer alıyordu: Batı ve Doğu Şlagim sahaları, Astra sahası, Yisraeli sahası, Avital sahası ve Tel Fares sahası.

İsrail'e ait bu tesislerin casusluk, yönlendirme, uzun menzilli izleme, sinyal bozma ve aldatma içeren elektronik saldırılarla görevlendirildiği bildirildi.

Ayrıca, bu tesislerin iletişim ve veri alışverişi için kilit noktalar olduğu belirtildi. Bunların ‘8200’ ve ‘9900’ birimlerinden kuvvetlerin yanı sıra elektronik harp birimini de barındırdığı kaydedildi.

Buna ek olarak, İsrail’e ait altı merkezin, üslerin, ekipmanların ve sınır bölgesinin güvenliğinden de sorumlu kuvvetleri içerdiği vurgulandı.

Hizbullah'ın Hüdhüd’ü tarafından görüntülenen istihbarat ve erken uyarı üslerinden "İsrail devletinin gözleri" olarak bahsedildiğini söyleyen uzmanlar, yayımlanan görüntülerde bu alanların birden fazla kez izlenmesine dikkat çektiler.

Bu yeni videoda ayrıca, İsrail ordusuna ait aşağıdaki komuta merkezlerinin ve kampların da görüntüleri yer aldı:

Habuşit ve Maaleh Golan kışlaları ile birlikte Aksa Tufanı Operasyonu sırasında yeni kurulan noktalar

El-Celil ve Golan cephelerinde faaliyet gösteren bir topçu ve füze taburunu içeren Yoav kışlası

188'inci Tugay'daki 71'inci Zırhlı Tabur karargâhını içeren Güney Revaya kışlası

188'inci Tugay'daki 74'üncü Zırhlı Tabur karargâhını içeren Kuzey Revaya kışlası

Alika kışlası, 188. Zırhlı Tugay'ın ana karargâhını da içermektedir

Golan sahalarında eğitim gören kara birlikleri için bir kamp içeren Kirin kışlası

Bir tabur büyüklüğündeki kara kuvvetleri için eğitim ve hazırlık kampı ve 77. Zırhlı Tabur için bir üs içeren Güney Gamla kışlası

Bölge komutanlığı için birincil eğitim üssü ve Golan eğitim kampında eğitim gören birlikler için kilit bir tesis içeren Keyla kampı

Zaura topçu mevzii, 769. Tugay'a ait daimi bir topçu bataryası sahasını içermektedir

810'uncu Tugay'a ait bir başka daimi topçu bataryası sahasını da içeren Ödem topçu mevzii

Raz topçu radarı ve hava yönetimi için üç boyutlu bir hava radarı içeren Ödem sınır bölgesi

Şa'al karargahı, 210. Bölge Tümeni için alternatif komuta merkezi

Nafah üssü, 210. Bölge Tümeni ve 366. Muhabere Taburu için karargâh olarak hizmet vermektedir

Güney Keila kışlası

Yarden Kışlası

Nafah üssü

Tsnobar tabanı

Katsavya kışlası

Ofek Havaalanı

Ofek Kampı

Videoda ayrıca, İsrail güçleri için söz konusu alanların dışında Aksa Tufanı Operasyonu sırasında kurulan yeni noktalar ve yollar ile askerler için güçlendirilmiş barınaklar da gösterildi.

Hizbullah'ın videosu "devam edecek" ifadesiyle sona ererken, ardından üçüncü bölümde yer alacak Safed ve Tabarayya'dan ek hava keşif görüntüleri yayımlandı.

‘Hüdhüd’ün bu bölümü, Hizbullah Askeri Medyası’nın, Kiryat Şimona, Nehariya, Safed, Karmiel, Afula, Hayfa ve limanına kadar işgal altındaki Filistin toprakları üzerinde uçan keşif dronlarını gösteren görüntüleri yayımladığı "Hüdhüd işte bununla geri döndü" başlıklı yaklaşık on dakikalık ilk bölümün devamı niteliğinde.

Muhacir-6 olarak da bilinen Hizbullah'ın Hüdhüd'ü, İran'a ait tek motorlu, çok rollü bir ISTAR İHA'sıdır ve çok spektrumlu bir gözetleme yükü ve/veya 4 adede kadar hassas güdümlü mühimmat taşıma kapasitesine sahiptir.