Hizbullah’ın ‘Hüdhüd’ü İsrail’i şoka uğrattı

img
Hizbullah’ın ‘Hüdhüd’ü İsrail’i şoka uğrattı YDH

İsrailli medya kuruluşları ve yetkililer Hizbullah tarafından yayımlanan videoyu yorumlamaya ve Hizbullah'ın İsrail’e vermek istediği ima ve mesajlara değinmeye devam ediyor.




YDH- Hizbullah direniş hareketi, Hayfa kentindeki deniz ve hava limanları da dahil olmak üzere 1948'de işgal edilen toprakların kuzey kesimindeki stratejik noktaların ‘Hüdhüd’ adlı İHA’dan elde edilen yaklaşık 10 dakikalık video görüntülerini yayımladı.

Görüntülerde yer alan stratejik hedefler şunlar: Demir Kubbe platformları, roket motoru test tüneli, roket motoru depoları, hava savunma füzesi depoları, füze bileşenleri üretim tesisleri, Davut'un Sapanı platformları, kontrol ve yönlendirme sistemleri fabrikaları, füze testleri için radarlar, gemi bakım hangarları, Bilgi İşlem Birimi Binası, Hayfa Deniz Üssü, Derinlik Görev Birimi Binası – Yaltam, denizaltı birimine ait binalar, Denizaltı Birim Komuta Binası - Şayetet 7, Hayfa Limanı’ndaki savaş gemilerinin izlenmesi, konteyner gemileri ve limanda çalışma, Mizrahi iskelesi, Yitzhak Ben Zvi Caddesi, Karti Meydanı, ticari kompleksler, Savionai Yam Kompleksi, Abraham Gardens Kuleleri.

İsrail medyası ve yetkilileri, Lübnan'daki İslami Direniş Örgütü Hizbullah'ın yayımladığı, işgal altındaki Filistin'in kuzeyindeki stratejik ve önemli hedeflerin ayrıntılı ve net görüntülerini gösteren video hakkında yorum yapmaya devam ediyor. Bunun sonuçlarını ve önemini tartışıyorlar.

Bu bağlamda İsrail Kanal 14, İsrail güçlerinin sözcüsünün yanlış alarmlara ilişkin açıklamalarıyla alay ederek "yanlış alarmların Hayfa Körfezi'ni ve kuzeydeki diğer hassas stratejik bölgeleri filme aldığı anlaşılıyor" dedi.

İsrail medyası ayrıca, "Hava kuvvetlerinin, Hayfa Limanı'na yanaşmış durumdaki İsrail ordusunun en pahalı kaynaklarının üzerinden Hizbullah'ın nasıl uçabildiği sorusunu yanıtlamakla ilgilendiğini" söyledi.

Ayrıca, "Hizbullah bizi iki gün uyuturken, Hayfa bölgesinin tamamındaki stratejik yerlerimizin tümünü filme aldı" diye ekledi.

Güç mesajları

Bir başka İsrail medyası da "Hizbullah'ın videolarının İsrail'e açık bir mesaj ilettiğini, partinin (Hizbullah'ın) havadan, karadan ve denizden İsrail'de bulunduğunu, geleceği planladığını ve ağır darbeler indirebileceğini gösterdiğini" belirtti.

Bu videoları çekmenin "birinci derece İsrail güvenlik başarısızlığı" olduğunu ifade ederek, "kuzeydeki durumun sandığımızdan çok daha kötü olduğunu" ekledi.

İsrailli gazeteci ve Arap meseleleri uzmanı Jackie Hugi, Hizbullah'ın videosunun "İsrail Lübnan'daki ateş gücünü azaltmazsa Hizbullah'ın daha fazla güç kullanmak zorunda kalacağı ve Hayfa'nın menzilinde olduğu mesajını vermeyi amaçladığını" söyledi. Bu mesajın, Hizbullah'ın son dönemde Tel Aviv'e gönderdiği sözlü mesajlara da eşlik ettiğine dikkat çekti.

Bu arada İsrail Kanal 13'ün askeri ilişkiler yorumcusu Or Heller, Hizbullah'ın "İsrail'in Lübnan üzerinde uçtuğu gibi kendi hava sahasında da uçma yeteneğine sahip olduğunu İsrail'e göstermek istediğini" vurguladı.

Buna karşılık İsrailli analist Behadrei Hadarim, "Hüdhüd adlı bir insansız hava aracının videosunu yayımlamanın amacının, Hizbullah'ın İsrail'de insansız hava araçları fırlatan casusları olduğu gerçeğini gizlemek olabileceğini, zira İsrail'in böyle bir insansız hava aracından haberi olmadığını" ileri sürdü.

Ayrıca işgal altındaki Hayfa'nın yerel yönetim başkanı Yona Yahav, yayımladığı video aracılığıyla Hizbullah'ın Hayfa ve kuzey halkına karşı psikolojik savaş uyguladığını anlattı.

Hizbullah için artan güven

Eski Şin Bet yetkilisi Şalom Ben Hanan, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrullah'ın "savaş uzadıkça kendine güveninin arttığını, çünkü çatışmanın doğasının Hizbullah'ın yıpratma savaşı sırasında her zaman kazanımlar elde etmesine olanak tanıdığını" belirtti.

Bu bağlamda İsrail Kanal 12, "Nasrullah'ın kendi takdirine göre ateşi durdurduğunu ve yine kendi takdirine göre devam ettirdiğini ve Hayfa limanının bu belgelerini yayımladığını" bildirdi.

Kanal 12, İsrailli bir güvenlik kaynağının Nasrullah'ın "savaşla ilgilenmediğini" ancak "savaştan da korkmadığını" söylediğini aktardı.

İsrail kanalı ayrıca, "7 Ekim'den bu yana kuzey yerleşimlerine atılan roket sayısının Gazze'den atılan roket sayısını aşarak 5 bine ulaştığını ve son sekiz ayda sınır boyunca yaklaşık bin ev, yol, hayati altyapı ve kamu binasının Hizbullah'ın ateşiyle vurulduğunu" belirtti.

Ayrıca, "80 bin dönümlük doğal orman ve ağaçlık alanın yangınlar nedeniyle kül olduğu" kaydedildi.

Hizbullah 'gelişmiş bir ordu'

Bu bağlamda eski Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Giora Eiland İsrail Kanal 12'ye verdiği demeçte "İsrail'in Hizbullah'ı terörist bir örgüt olarak tanımlarken yanlış bir terim kullandığını, zira Hizbullah'ın böyle bir örgüt olmadığını, aksine uzun zamandır eşi benzeri görülmemiş gelişmiş bir ordu olduğunu" söyledi.

Eiland, Hizbullah'ın "70 bin ila 80 bin arasında organize, eğitimli ve iyi donanımlı savaşçıya sahip olduğunu, bunların çoğunun toprağa kök salmış, küçük kuvvetlerle konuşlanmaya ve özgün hareket etmeye izin veren çok destekleyici bir ortamda bulunduğunu" sözlerine ekledi.

Eiland, Hizbullah'ın son on yılda "İsrail'e kıyasla iki teknolojik açığı kapatmayı başardığına" dikkat çekti. Birinci açığın "hassas silah açığı, ikinci açığın ise bazıları hayati hedefleri görüntüleme ve vurmanın yanı sıra füze fırlatma gibi başa çıkılması zor yeteneklere sahip olan insansız hava araçları" olduğunu belirten Eiland, bu sistemlerin "İsrail'in en gelişmiş sistemlerinden daha az gelişmiş olmadığını" kaydetti.

Eiland, Lübnan'la geniş çaplı bir savaş durumunda "İsrail'in Hizbullah'la sadece askeri açıdan başa çıkmaya çalışmasının hata olacağı" konusunda uyardı.



Makaleler

Güncel