'Hüdhüd' Hizbullah'a neler getirdi?

img
'Hüdhüd' Hizbullah'a neler getirdi? YDH

Hizbullah'ın askeri medyası, işgal altındaki Filistin toprakları üzerinde uçan ve çeşitli hassas İsrail bölgelerini kapsayan bir video yayınladı.




YDH- 18 Haziran günü, Hizbullah'ın askeri medyası, işgal altındaki Filistin toprakları üzerinde uçan ve Kiryat Şimona, Nehariya, Safed, Karmiel, Afula, Hayfa ve Hayfa limanı gibi çeşitli hassas İsrail bölgelerini kapsayan keşif dronlarını gösteren ''Hüdhüd'ün Getirdiği'' başlıklı bir video yayımladı.

''Hüdhüd'ün Getirdiği'' başlığıyla yayımlanan istihbarat videosu, direniş yanlısı kamuoyunda sevinçle karşılanırken İsraillilerde şok etkisi yaptı.

El-Meyadin kanalına göre, Hizbullah'ın Hüdhüd İHA'larıyla gerçekleştirdiği gizli operasyon, İsrail'in önemli mevzilerini ve tesislerini ortaya çıkardı, İsrailli yetkililer tarafından fark edilmeyerek rejimin ne kadar zayıf olduğunu kanıtladı.

 

 ''Hüdhüd'ün getirdiği'' başlığını taşıyan dokuz buçuk dakikalık görüntüler sadece bu hassas noktaları ifşa etmekle kalmıyor, aynı zamanda bunun sadece ilk bölüm olduğunu vurguluyor ve ardından gelecek daha fazla ifşaya işaret ediyordu.

Dikkat çekici bir şekilde, insansız hava araçları İsrail hava savunma sistemlerinden başarıyla kaçarak Lübnan hava sahasına tespit edilmeden geri döndü.

Yayınlanan video, işgal altındaki Filistin'deki İsrail mevzileri hakkında değerli istihbarat içeriyor ve İHA'nın Hayfa limanına sağlam bir şekilde ulaştığını açıkça gösteriyor.

Hizbullah'ın insansız hava araçları tarafından elde edilen görüntüler, Hayfa'nın kendisi, petrol rafinerileri, askeri fabrikalar, donanma gemilerinin stratejik konumları ve limandaki hayati ekonomik merkezler de dahil olmak üzere Hayfa hakkında çok önemli bilgiler içeriyordu.

@political_aya adlı X kullanıcısı yazdığı zincirde, Hüdhüd'ün Getirdiği operasyonunu detaylandırdı.

Operasyonda kapsanan ilk alan Rafael Gelişmiş Savunma Sistemleri sanayi kompleksi olduğu görülüyor ve bu bölge Rafael Şirketine bağlı askeri sanayi bölgesi olarak biliniyor.

Bölgede çok fazla fabrika, depo ve test alanı bulunuyor.

Çok hassas ve gizli bir alan olarak kabul edilen Rafael Gelişmiş Savunma Sistemleri, Demir Kubbe ve David's Sling başta olmak üzere aktif hava savunma sistemlerinin bileşenlerini üretiyor ve monte ediyor.

Rafael, toplam alanı 6,5 kilometrekare ve Lübnan sınırına 24 kilometre uzaklıkta.

İşte Hüdhüd'ün getirdiği Rafael İleri Savunma Sistemleri'nin endüstriyel kompleksinin görüntüleri:

Üstteki roket motoru test tüneli, alttaki roket motoru deposu:

Hava savunma füze depoları:

füze parçalarının üretildiği tesisler:

 Füzeleri test etmek için kullanılan radar:

@political_aya yazdığı zincirin devamında, ikinci bölümü de ele aldı.

İkinci bölümde ise, Hayfa Körfezi boyunca, işgal altındaki şehrin kuzeyinde yer alan ve yaklaşık 260 bin yerleşimcinin yaşadığı küçük şehirler ve mahalleler kümesi olan Krayot'a var. Son fotoğraf Yitshak Ben Zvi caddesini gösteriyor.

Krayot 6 büyük şehir ve mahalleyi kapsıyor: Kiryat Yam, Kiryat Motzkin, Kiryat Bialik, Kiryat Ata, Kiryat Haim ve Kiryat Shmuel

Görüntülerde ayrıca "düzenli birliklerin" lojmanları ve Paris Meydanı da görülüyor.

Aya, Krayot bölgesinin yaklaşık 20 kilometrekare ve Lübnan sınırına 28 km uzaklıkta olduğunu ekliyor.

Osher Ad alışveriş merkezi, Savyonei Yam konut kompleksi, Abraham's Gardens kuleleri ve BIG Krayot alışveriş merkezi.

Videonun üçüncü kısmına geçen Aya, sırada, askeri tesisleri, büyük sanayi ve ticaret tesislerini içeren stratejik bölge Hayfa limanı ve çevresi olduğunu yazıyor.

X kullanıcısı, Hayfa askeri üssünün, kuzey deniz sahasından sorumlu, "İsrail" düşman ordusunun ana deniz üssü olduğunu vurguluyor.

İşte Hayfa liman bölgesi:

İsrail'in en büyüğü Hayfa ticari limanı, petrokimya tesisleri, petrol depolama tankları, Hayfa enerji santrali ve Hayfa Havaalanı görülüyor.

Hüdhüd kapsadığı videoda, ayrıca, Hayfa deniz üssündeki 3800 numaralı bilgi işlem birimi binasını, Gemi bakım hangarları -kuru havuz-, Hayfa deniz üssündeki 3800 numaralı bilgi işlem birimi binasını ve Hayfa üs havzasındaki ana depo ve tedarik departmanını getiriyor.

Yaltam adlı derin su görevleri birim binası, denizaltı biriminin binaları, denizaltı iskelesi ve rıhtımı, denizaltı birim karargahı gibi daha büyük komplekslerin de çıktığı görülen videoda Hayfa enerji santralinin derinleri bile detaylandırılıyor.

Hüdhüd'ün Getirdiği operasyonunun tamamı, kapsadığı işgalci tesisleri ile birlikte Hizbullah'ın Telegram kanalı @C_Military1'de paylaşıldı.

‘’Hüdhüd’ün Getirdiği’’ Operasyonu

El-Ahed gazetesinden yazar Maysa Mukaddim’e göre, siyasi ve medya çevreleri son 24 saati Hizbullah'ın ‘’Hüdhüd’ün Getirdiği’’ başlıklı videosunu analiz etmekle geçirdi.

Video, ABD elçisi Amos Hochstein'ın Lübnan'a yaptığı ziyaretten ve "İsrail'in" kuzey cephesinde sükunetin sağlanması umuduyla baskı kampanyasını sürdürdüğü üst düzey Lübnanlı yetkililerle yaptığı görüşmelerden kısa bir süre sonra yayınlandı.

Mukaddim, ‘’İşin özüne gelince, videonun süresi, kaydedilen kesin hedeflerin çeşitliliği ve "İsrail" liderliğine göndermeyi amaçladığı gizli ve açık mesajlarla ilgili bir dizi gözlem var.’’ diyor ve operasyona kapsamlı bir bakış atıyor.

Maysa Mukaddim, videonun Arapça başlığı "el-Hodhod"un Hüdhüd kuşu anlmaına geldiğini açıklıyor.  

Bu, işgal altındaki Filistin üzerinde farklı derinliklerde uçan ve "İsrail'in" hava savunmasını aşmayı başaran Hizbullah insansız hava aracının adı.

"İsrail" savunması onu tespit etmeden gerekli bilgilerle geri döndü.

Mukaddim, hüdhüd kuşunun Kuran'da yetenekli ve hızlı bir mesaj taşıyıcısını sembolize ettiğini söylüyor.

Bu kuşun Süleyman Peygamber ile olan hikâyesi medya tarafından genellikle psikolojik savaş sanatının bir örneği olarak kullanılıyor.

"Bilmediğiniz bir şey öğrendim. Size Saba'dan kesin bir haber getirdim." [Neml Suresi]

Hüdhüd kuşu çok hızlı uçar ve zor koşullara dayanabilir. Zeki ve yakalanması zordur ve saklanma ve kendini savunma yeteneğine sahiptir.

Hüdhüd’ün Getirdiği operasyonu, "Kiryat Şimona", "Nehariya", "Safed, "Karmiel" ve Hayfa'dan Afula'ya kadar uzanan "İsrail" yerleşimlerinin görüntüleriyle açıldı.

"katar katar uçan kuşlar da" ifadesiyle sona erdi.

‘’Görmez misin ki şüphesiz olarak Allah'ı tenzih eder göklerde bulunanlar da, yeryüzünde bulunanlar da ve kanatlarını çarpıp katarkatar uçan kuşlar da. Hepsi, dualarını da bilmede, onu tenzih etmeyi de ve Allah, ne yaparlarsa hepsini bilir.’’

Mukaddim’e göre, görüntüler, koordinatlarda, mesafelerin belirtilmesinde ve bölgelerin Lübnan sınırından coğrafi uzaklığında yüksek doğruluk gösteriyor.

Ayrıca, hedef alınması "İsrail" için acı verici bir darbe teşkil edebilecek ve petrol depoları ve kimyasal tanklar da dahil olmak üzere ağır kayıplara neden olabilecek bazı askeri ve stratejik hedeflerin hassaslığını ve çokluğunu vurguluyor.

Maysa Mukaddim analizini şöyle sonlandırıyor: 

Hüdhüd’ün Getirdiği operasyonunun en büyük zararı, bu topraklarda kendileri için hiçbir güvenlik olmadığını anlayan "İsrail" halkına oldu. İsrailliler, Hizbullah’ın üstün istihbarat yetenekleriyle onlara komşu olduğunu gördü.

Hizbullah’ın konutlarda gözleri olduğunu gördüler. Hizbullah, ticari komplekslerinin, pazarlarının ve sokaklarının üzerinde geziniyor ve arabalarının, limanlarının, gemilerinin, askeri fabrikalarının ve petrol depolama tesislerinin hareketlerini izliyor. 

Hüdhüd, tek bir çizik bile almadan bilgi ve koordinatlarla geri döndü. Eğer, direniş liderliği Hüdhüd’ün getirdiği tüm hedefleri ortadan kaldırmayı tercih etseydi, İsraili ve İsraillileri ve onların tesislerini bir anda kullanılmaz hale getirebilirdi.

Hüdhüd

Muhacir-6 olarak da bilinen Hizbullah'ın Hüdhüd'ü, İran'a ait tek motorlu, çok rollü bir ISTAR İHA'sıdır ve çok spektrumlu bir gözetleme yükü ve/veya 4 adede kadar hassas güdümlü mühimmat taşıma kapasitesine sahiptir.