Hizbullah'tan kapsamlı saldırı

22 Eylul 2024

Hizbullah, İsrail rejiminin hafta boyunca yaptığı ağır bombardımana rağmen, İsrail hedeflerine yönelik kapsamlı bir saldırı yaptı. İsrail rejiminin üçüncü en büyük hava üssü olan Ramat David hava üssünü vurdu.

YDH- El-Meyadin'e göre, Güney Lübnan'dan kuzey işgal altındaki toprakların güney uçlarındaki bölgelere ağır roketler fırlatıldı.

Pazar günü Ramat David Hava Üssü yakınlarında da patlamalar duyuldu. 

Geçtiğimiz hafta, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Ramat David Hava Üssü'nde konuşma yapmış ve ''İsrail'in savaşta yeni bir aşamaya geçtiğini'' iddia etmişti.

Bugün ise, İsrail askeri komutanlığı, Hizbullah'ın Ramat David Hava Üssüne 175 kg ağırlığında patlayıcı başlık taşıyan 15 adet 333 mm uzun menzilli roket top mermisi fırlattığını söylüyor.

İsrail medyasında yer alan haberlere göre, saldırının boyutunu vurgulamak için Afula şehri de dahil olmak üzere 74 İsrail yerleşiminde sirenler çaldı.

Haberde, fırlatılan roketlerin Aksa Tufanı'nın başlangıcından bu yana İsrail hedeflerine yönelik en derin roket saldırılarından birine işaret ettiği vurgulanıyor.

Sirenler, işgal altındaki Filistin'in doğusundan işgal altındaki Batı Şeria'da Cenin'in kuzeyindeki bölgelere kadar 40 km'lik bir alanı kapsayan işgal altındaki topraklardaki geniş alanlarda çaldı. 

Sirenlerin çaldığı yerleşim yerlerinden bazıları İsrail'in Lübnan'dan çekilme hattından yaklaşık 60 km uzaklıkta yer alıyor.

El-Meyadin, bu iddialara göre, Hizbullah'ın 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail işgali altındaki topraklara ilk kez bu çapta roket fırlattığını kaydetti.

İsrail medyası 15 roketten sadece sekizinin hava savunma sistemleri tarafından engellendiğini iddia etti.

Ancak, yine İsrail medyasında yer alan haberlere göre Hayfa yakınlarındaki ve işgal altındaki el-Celil'deki diğer bölgeler de yaklaşık 100 roketle hedef alındı. 

Hizbullah, İsrail saldırganlığına yanıt olarak operasyon düzenlediğini duyurdu

Pazar gününün ilerleyen saatlerinde Hizbullah'ın Askeri Medya Birimi, savaşçılarının İsrail'in Lübnan topraklarına yönelik devam eden ve çok sayıda sivilin şehit olmasına yol açan saldırılarına karşılık olarak Ramat David Hava Üssüne düzinelerce Fadi-1 ve Fadi-2 tipi roket attığını duyurdu. 

Geçtiğimiz birkaç gün içinde İsrail savaş uçakları Lübnan'ın dört bir yanındaki bölgelere günde yaklaşık 50 saldırı düzenlerken, rejim Beyrut'un güney banliyösündeki bir binayı hedef aldığı hain bir saldırı gerçekleştirdi.

İsrail Ordu Radyosu muhabiri, bu saldırının Hizbullah'ın iki ay önce bir videosunda gösterdiği bir hedefe düzenlendiğini belirtti. 

Hizbullah'ın Hüdhüd insansız hava aracı daha önce Ramat David Hava Üssü üzerinde uçmuş ve üs hakkında önemli bilgiler kaydetmişti.

Direniş, özellikle hava uzmanlıkları ve askeri oluşumları; savaş uçakları ve helikopterleri, nakliye ve kurtarma helikopterleri, deniz gözetleme helikopterleri ve elektronik savaş saldırı sistemleri gibi ayrıntılar sağladı.

Videoda üssün komuta binası ve aralarında şu anki komutanı Albay Asaf Eishd'in de bulunduğu yetkililerin yanı sıra subayların konutları, güçlendirilmiş komuta binası ve komuta kontrol merkezi de gösterildi.

Bu hava üssü Pazar günü Hizbullah'ın ateşi altında kaldı.

İsrail işgali altındaki topraklardan, hedef alınan hava üssünün yakınında ve içinde meydana gelen etkilere ilişkin haberler gelmeye devam ediyor.