“Hüdhüd 3” Kuzey'deki tek İsrail hava üssünü ifşa etti

img
“Hüdhüd 3” Kuzey'deki tek İsrail hava üssünü ifşa etti YDH

Hizbullah, İsrail işgali altındaki Filistin'in kuzeyindeki Ramat David Hava Üssü’nden görüntüler içeren “Hüdhüd-3” videosunu yayımladı.




YDH- Hizbullah'ın Askeri Medya Birimi bugün, dün işgal altındaki Filistin'in kuzeyinde insansız hava araçları tarafından kaydedilen İsrail askeri hava üssünün görüntülerini, “Hüdhüd işte bununla geri döndü” ifadesiyle üçüncü bir video ile yayımladı.

‘Hüdhüd 3’te, işgal altındaki Filistin'in kuzeyinde bulunan ve Lübnan sınırına 46 kilometre uzaklıktaki tek İsrail askeri hava üssü olan Ramat David Hava Üssü’nün görüntüleri yer alıyor.

İsrail'in gözetleme ve önleme sistemlerini üçüncü kez başarıyla atlatan ‘Hüdhüd’ insansız hava aracının çektiği video Ramat David Hava Üssü’ne bağlı tüm tesisleri gösteriyor.

Askeri Medyaya göre, hava üssü, kod adı “1 Numaralı Kanat” olan ‘Eizar Weissman Üssü’nü içeriyor.

Hizbullah’ın yayımladığı video söz konusu hava üssü, özellikle de hava uzmanlık alanları ve askeri oluşumları; savaş uçakları ve helikopterleri, nakliye ve kurtarma helikopterleri, deniz gözetleme helikopterleri ve elektronik harp saldırı sistemleri hakkında ayrıntılı bilgiler veriyor.

Videoda üssün komuta binası ve aralarında mevcut komutanı Albay Asaf Eishd'in de bulunduğu yetkililerin yanı sıra subayların konutları, müstahkem komuta binası ve komuta kontrol merkezinin de ifşa edilmesi dikkat çekti.

Hüdhüd’ün görüntülerinin en önemli ifşaatları arasında Demir Kubbe platformlarının üs içindeki yerleri, mühimmat depoları, filo komuta merkezleri ve garajları, hazırlık merkezleri ve teknik bölümler, hava seyrüsefer radar kubbeleri, bakım bölümleri ve savaş uçakları için yakıt podları yer alıyor.

Görüntülerin başka bir yerinde de İsrail hava üssünün gece taraması gösteriliyor.

Video, Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah'ın 25 Mayıs 2000'de Güney Lübnan'ın İsrail işgalinden kurtuluşunu kutlarken söylediği “İsrail bir örümcek ağından daha zayıftır” cümlesiyle bitiyor.

El-Meyadin’e bilgi veren Hizbullah kaynağı, videonun  tamamının 23 Temmuz’da çekildiğini bildirdi.

“Zamanlama Netanyahu'nun Washington ziyaretiyle bağlantılı ve açık bir mesaj.” Diyen Hizbullah kaynağı “Hudeyde limanına yönelik Siyonist saldırının ardından bugünkü mesajımız, Filistin halkına destek cephelerinin birliğini vurgulamaktır.” dedi.

Hizbullah kaynağı, “Siyonist varlığın tarihinde ilk kez bir Siyonist hava üssünün hava sahasına girilmiş olabilir.” diye ekledi.

Siyonist oluşumun içindeki yüksek alarma ve Yemen'den saldırı beklentisine rağmen, Direniş’in keşif İHA’sını göndermeyi başardığına dikkat çeken kaynak, “Direniş, hava savunma ve gözetleme-keşif cihazlarını yanıltmayı ve hava üssünden elde ettiği gerekli görüntülerle dönmeyi başardı.” dedi.

“Direniş, İsrail terörizmiyle yüzleşmek için ihtiyaç duyduğu bilgileri toplamaya devam ediyor.” diyen Hizbullah kaynağı, Direniş’in “istediği noktaya ulaşma kabiliyetini ortaya koyduğunu” vurguladı.

Direniş’in, neyi görüntülüyorsa onu vurabilecek kapasitede olduğunu belirten Hizbullah kaynağı, bugünkü görüntülerin, “direnişin düşmandan korkmadığı” mesajını verdiğini söyledi.

El-Meyadin’e konuşan kaynak, “Direniş ekibinin güvenli bir şekilde gidip geri döndüğünü” ve bu durumun da “İsrail askeri yapısı içinde bir tartışma ve sorgulama kaynağı olacağını” belirtti.

Görüntülerin çekildiği hava üssünün, “İsrail’in en önemli hava üslerinden biri” ve “kuzeydeki tek askeri hava üssü” olduğuna dikkat çeken kaynak, görüntülenen bu hava üssünün önemi hakkında daha sonra ayrıntılı bilgi yayınlayacaklarını söyledi.

“İsrail'in yüksek alarm durumuna ve önleme platformları ile izleme cihazlarının çalışmasına” rağmen Direniş’in İHA’sının üssün hava sahasına girmeyi başardığını kaydeden Hizbullah kaynağı, “Bu mesajda düşmanı bilinçli olarak küçük düşürdük ve çok önemli bir zamanda burnunu toprağa sürttük.” dedi.

İsrail medyasının, “Hüdhüd-3” keşif operasyonuna tepkileri:

“Hizbullah'ın 8 dakikadan fazla süren videosu ne kadar zayıf olduğumuzu gösteriyor ve utanç verici” diyen İsrail medyası “Hizbullah'ın videosu o kadar rahatsız edici ki İsrail’in çok hassas bölgelerini görebiliyorsunuz.” dedi.

Hüdhüd’ün “hiçbir engele takılmadan” Ramat David Hava Üssü’nün üzerinden uçup istediği görüntüyü kaydetmesine dikkat çeken İsrail medyası, bunu engellemek için hiçbir girişimde bulunulmamasına tepki gösterdi.

‘İsrail medya platformu’ bu olayı “Hizbullah'ın videosu çok tehlikeli” diye tanımlarken, İbranice Maariv gazetesi de “Hizbullah bizi açık bir kitap gibi okuyor.” dedi.

Hizbullah’ın, Ramat David Hava Üssü komutanını “ifşa ettiğini” dile getiren medya, grubun “psikolojik savaş sürdürdüğünü” ve İsrail Hava Kuvvetleri’ne karşı bir “tehdit oluşturduğunu” söyledi.

İbranice Intel Times web sitesi de “Psikolojik savaş dengesinde kazanan Hizbullah'tır.” dedi.

İsrail Kanal 14'ün kuzeydeki muhabiri ise İsrail ordusu sözcüsünün açıklamasına değinerek, “Hizbullah'ın kendisine yaşattığı utançtan kaçındığı görülüyor.” dedi.