İsrail: Yerleşimciler birkaç hafta içinde kuzeye dönecek

01 Ekim 2024

İsrail'in kuzeyindeki yerel liderler ve yerleşimciler birkaç hafta içinde eve dönmeyi umuyor.

YDH- Yediot Ahronot'a göre, yerleşimciler ve rejim yetkilileri ''Kuzey İsrail''e dönüş ve devam eden operasyonlar konusunda iyimser.

Galil Alyon bölge konseyi başkanı, İsrail ordusunun, yerleşimcilerin ''haftalar içinde evlerine dönmelerine yardımcı olmayı hedeflediğini'' belirtti. 

Konsey başkanı, Ynet'e verdiği demeçte, ''amacın kuzeye yaşamı geri getirmek'' olduğunu aktardı.

Meta Aşer Bölge Konseyi Başkanı Moshe Davidovich, Tümgeneral Gordin'in 2024 yılı sonuna kadar yerleşimcilerin eve dönmesi konusunda iyimser olduğunu paylaştı. 

Bir başka yetkili de bir komutanın 2024 sonuna kadar dönüşün makul olduğuna inandığını kaydetti. 

Kfar Yuval'da bir yerleşimci ise ''gerçek zaferin doğrudan tanksavar füzeleri tehdit olmaktan çıktıklarında kazanılacağını'' vurguladı. 

Yukarı Celile Bölge Konseyi Başkanı Giora Zaltz, Kuzey Komutanlığı lideri Uri Gordin ile yaptığı görüşmenin ardından bölgenin yeniden canlandırılması ve kısa süre içinde eve dönülmesi konusunda umutlu olduğunu ifade etti.

Zaltz, ''kısa sürede pek çok başarıya imza atan “Kuzey Okları” operasyonuna'' atıfta bulunarak şöyle dedi:

''Son birkaç haftadan, yapacağımızı düşünmediğimiz şeyleri yaptığımızı öğrenebiliriz. Yeni bir güvenlik gerçekliği istiyoruz.''

Yukarı Celile Bölge Konseyi Başkanı, ''çatışmaların devam edeceğini, ancak gerçekliğin farklı olduğunu ve hissiyatın farklı olduğunu anlayabildiğini'' açıkladı ve ekledi: 

“Halen Gazze'de tutuklu olan 101 kişi olduğunu da unutmamalıyız.”

Yukarı Celile'deki Kafar Yuval'dan Alon Avraham adlı yerleşimci, Ynet'e verdiği demeçte, ''geleceğin fidanlarını burada dikeceğine karar verdiği için'' Demir Kubbe ile Lübnan roketleri arasında hava savaşlarının yaşandığı sürülmüş bir tarlada, bu sabah (Salı) 20 dönümlük bir alana bin avokado ağacı dikmeye başladığını ifade etti.

Bir başka yerleşimci rejimin ''zafer vizyonunu'' sorgulayarak şunları söyledi: 

''Bu durumun nasıl devam ettiğini anlayamıyorum. Zafer vizyonu, hiç kimsenin bize herhangi bir yerden uçaksavar silahlarıyla ateş edememesidir.'' 

Yerleşimci, söylentilere konu olan Direniş'in tünel ağlarının ''sökülmesine ve icabına bakılmasına ancak öyle zafere inanabileceğine'' dair düşüncelerini dile getirdi.

Yerleşimcilerden Şimon Amar, Orta Doğu halklarının mutfağına ait olan falafeli satmayı ve standını kapatmamayı sürdürdüğünü açıkladı.

Falafel kızartırken, ''yerleşimcilerin yokluğuna rağmen, askerlere ikram etmeye devam ettiğini, asker sayısında artış olduğunu, bayramda bir kutlama yapmayı planladıklarını'' bile aktardı.

Savaşın başlangıcından bu yana üçüncü kez yedeklere alınan Binbaşı Vekili Yaakov Ashkenazi, Ynet'e verdiği demeçte, ''yazın güney sınırındaydım ama geçen hafta kuzeye çıktık. Buradaki vatandaşlar evlerine dönmeye susamış durumdalar.'' dedi.