İsrailli denizcilik şirketi, Türkiye ile iş yapmaya devam ediyor

13 Ekim 2024

İsrail'in en büyük denizcilik şirketi ZIM, dünya genelinde protestolarla karşı karşıya kalırken Türkiye'deki operasyonlarına sorunsuz bir şekilde devam ediyor.

YDH - Gazeteci Metin Cihan, Türkiye'nin İsrail’in politikalarına karşı gösterdiği tutumun "kof" olduğunu belirterek, İsrail'in en büyük denizcilik şirketi ZIM'in Türkiye'deki operasyonlarını sorunsuz bir şekilde sürdürdüğünü kaydetti.

ZIM, İsrail ordusuna sevkiyatlar yapan bir şirket olarak biliniyor ve dünya genelinde sivil toplum örgütleri, sendikalar ve aktivist gruplar tarafından protesto ediliyor.

Örneğin, Belçika’da ZIM'e karşı, yasa dışı mühimmat taşımacılığı yaptığı gerekçesiyle davalar açıldı. Parlamentoda bile protestolar düzenlendi. İtalya’da sendikaların çağrısıyla işçiler limanlarda ZIM gemilerine blokaj uygularken, ABD’de bu şirketle ticari ilişkisi olan firmalar bile eylemlerden nasibini alıyor.

Benzer şekilde Kanada’da aktivistler, ZIM'e ait gemilere yük taşıyan demiryollarını kapatarak protesto gösterileri düzenliyor. Malezya ise Gazze’deki katliamların ardından, ZIM gemilerinin limanlarına yanaşmasını yasakladı.

Avustralya’da da ZIM gemilerini durdurmak için liman giriş çıkışlarını kapatan büyük çaplı eylemler gerçekleşiyor. Yeni Zelanda’da ise protestocular, ZIM gemilerini engellemek amacıyla limanlarda gösteriler düzenliyor.

Fakat Türkiye’de ZIM gemileri herhangi bir engelle karşılaşmadan faaliyetlerini sürdürüyor. İstanbul, İzmir, Kocaeli, Bursa ve Mersin gibi büyük liman kentlerinde ZIM'in gemilerine hizmet verilmeye devam ediyor.

Metin Cihan, ZIM’in Türkiye’deki faaliyetlerinin aksatılmadan sürdüğünü belirterek, Türkiye'nin İsrail’e yönelik tutumunun sadece sözde kaldığını ifade etti.

Uluslararası arenada Filistin’e destek veren pek çok ülke, ZIM’in faaliyetlerini sınırlandırma veya tamamen durdurma kararı alırken şirketin gemileri, Türkiye’deki limanlara gelip gitmeye devam ediyor.