Türkiye kurumları İsrail menşeli güvenlik yazılımı kullanıyor

img
Türkiye kurumları İsrail menşeli güvenlik yazılımı kullanıyor YDH

Yapılan araştırmalar, Türkiye'deki çeşitli devlet kurumlarının, İsrail menşeli bir şirket olan Check Point Software Technologies'in güvenlik ürünlerini kullandığını ortaya çıkardı.




YDH - Check Point, İsrail'de kurulmuş ve genel merkezi halen bu ülkede bulunan bir siber güvenlik şirketi. Şirketin İsrail ordusu ile yakın bağları olduğu ve ortak çalışmalar yürüttüğü biliniyor.

Resmi ihale belgelerine göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı'nın dijital güvenlik sistemlerinde Check Point ürünlerini kullandığı tespit edildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın bir ihale ilanında ve GATA için açılan bir başka ihalede bu ürünlerin kullanıldığı açıkça belirtiliyor.

Ayrıca, Check Point'in Türkiye'deki çözüm ortağı olan bir firmanın referans listesinde pek çok devlet kurumu, bakanlık, emniyet ve ordu kurumlarının yer aldığı görülüyor.

İsrail kökenli Check Point Software Technologies adlı şirketin, İsrail ordusu ve istihbarat servisleriyle doğrudan ilişkili olduğu biliniyor. Gazeteci Metin Cihan, bu firmanın İsrail ordusuna açıkça destek verdiğini ve güvenlik hizmeti sağladığını anımsattı.

Ayrıca şirket, küresel boykot listelerinde de yer alıyor. İsrailli firmanın Türkiye'deki yerli çözüm ortağı olan bir şirketin referans listesi incelendiğinde, çok sayıda devlet kurumunun da bu güvenlik çözümlerinden faydalandığı görülüyor.

Emniyet ve ordu başta olmak üzere çeşitli bakanlıkların da bu firmayla çalıştığı belirtiliyor.

Check Point’in, İsrail’in devlete ait savunma şirketi Israel Aerospace Industries ile konsorsiyum kurduğunu hatırlatan Cihan, aynı savunma şirketinin Bayraktar Grubu ile de bağlantılı olduğunu ve bu şirketin Azerbaycan’daki askeri fuarlarda ortak sponsor olarak yer aldığını ifade etti.

Cihan, İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilerin kamuya yansıtılandan çok farklı olduğunu ve siyasi yetkililerin bu konuda şeffaf olmadığını savunarak, bu tür işbirliklerinin halktan gizlendiğini kaydetti.