YDH- El-Ahbar'ın haberine göre, Türkiye İstihbarat Başkanı İbrahim Kalın Suriye’ye ''habersiz bir ziyaret'' gerçekleştirdi.
Bu ziyaret sırasında Suriye'de faaliyet gösteren Heyet Tahrir eş-Şam örgütünün lideri Colani, HTŞ 'dışişleri bakanı' Esad Şeybani ve HTŞ 'istihbarat başkanı' Hüseyin es-Selame ile bir araya geldi.
Bu ziyaret, Türkiye’nin başkenti Ankara’da gerçekleştirilen Türk-Amerikan çalışma grubu toplantısıyla eş zamanlı olarak yapıldı.
Görüşmeler sırasında Kalın, en dikkat çeken konular arasında yer alan kuzeydoğu Suriye’deki IŞİD kampları ve hapishanelerinin geleceği, ikili ilişkiler ve Suriye’nin toprak bütünlüğü gibi bir dizi hassas siyasi ve güvenlik meselesini ele aldı.
CNN Türk muhabiri Arda Erdoğan’a göre, ziyaretin en öne çıkan gündem maddesi, çoğunlukla Demokratik Suriye Güçleri’nin (SDG) kontrolü altında olduğu bilinen, IŞİD üyelerinin tutulduğu hapishane ve kampların durumuydu.
İki tarafın bu bölgelerin idaresinin yeni Suriye rejimine devredilmesi yönünde "olası adımları" görüştüğünü ve Ankara’nın bu süreci desteklemeye hazır olduğu bildirildi.
Görüşmeler sırasında Kalın, özellikle hapishane ve kampların yönetimi konusunda "Türkiye’nin Şam yönetiminin ihtiyaç duyabileceği her türlü desteği vermeye hazır olduğunu" vurguladı.
Ayrıca Kalın, Türk kanalına konuşan güvenlik kaynaklarına göre, muhataplarına açık bir mesaj ileterek "Türkiye’nin her zaman Suriye’nin yanında olacağını" ifade etti.
Görüşmelerde ayrıca SDG konusu da ele alındı. Türk tarafı, bu silahlı grubun varlığının sürmesine karşı çıktığını ifade ederek, "diğer bölgesel grupların yaptığı gibi, silahlarını bırakmaları ve yeni Suriye ordusuna entegre olmaları gerektiğini" vurguladı.
Kalın, ayrıca "Suriye sınırlarının güvence altına alınması ve gümrük kapılarının kontrolünün merkezi yönetime devredilmesi"nin önemine değindi ve Türkiye’nin Suriye’de karar alma birliği ve egemenliğin sağlanmasını desteklediğini belirtti.
Görüşmelerde ayrıca Suriye’ye uygulanan yaptırımlar ve hava sahası ihlalleri de ele alındı.
Türk tarafı bu meseleleri önümüzdeki aşamanın öncelikleri arasında sıralayarak, Suriye’ye uygulanan kısıtlamaların sona ermesi çağrısında bulundu.
Kalın’ın görüşmelerinde, İsrail’in Suriye topraklarına yönelik saldırıları da gündemdeydi.
İki taraf, bu saldırıların bölgesel istikrar üzerindeki etkilerini değerlendirdi ve Suriye topraklarının birliği ve egemenliğinin korunması gerektiği konusunda mutabık kaldı.