ABD'den kesin bir ateşkes önerisi hazırlığı

03 Eylul 2024

ABD'nin önümüzdeki haftalarda İsrail ve Hamas'a 'ya kabul et ya terk et' şeklinde tanımlanabilecek kesin bir ateşkes önerisi sunmayı planladığı bildirildi.

YDH- Israel Hayom'a göre, Washington Post'a konuşan üst düzey bir yetkili, devam eden müzakerelerin sonuçlandırılması gerektiğini vurgulayarak 'Bu süreç bir noktada sona ermek zorunda' dedi.

İsrail gazetesine göre, Biden yönetiminin bu girişiminin önümüzdeki haftalarda hem İsrail'e hem de Hamas'a sunulması bekleniyor. 

ABD'nin bu hamlesi, Gazze'de aralarında İsrailli-Amerikalı Hersh Goldberg-Polin'in de bulunduğu altı tutuklunun cesedinin bulunmasının ardından geldi.

Yetkili, mevcut müzakerelerin aciliyetinin artacağını vurguladı.

İsrail ordusu, altı tutuklunun bulunmalarından “kısa bir süre önce” kendilerini kaçıranlar tarafından öldürüldüğünü iddia ediyor.

ABD'li yetkililer de benzer bir anlatıyı üretiyor ve tutukluların cesetlerinin Gazze'nin güneyindeki Refah kentinin altındaki bir tünelde bulunmasından kısa bir süre önce infaz edildiklerine inanmak istiyorlar.

Ancak El Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde Pazartesi günü yaptığı açıklamada bu anlatıyı çürüttü.

Bununla beraber, eski bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi olan Frank Lowenstein, ''retoriği bir kenara bıraktığını'' belirterek ''Netanyahu hiçbir zaman mahkumların serbest bırakılmasına öncelik vermedi. Şimdilik, kalan mahkumları kurtaracak bir ateşkes anlaşmasını kabul etmesi için çok daha fazla iç baskı altında olacak.'' dedi.

Netanyahu, yeni taleplerde ısrar ederek anlaşmayı geciktirdiği için İsrail güvenlik teşkilatı ve mahkumların aileleri de dahil olmak üzere çeşitli çevrelerden eleştiri alıyor.

Pazar günü ülke çapında düzenlenen gösterilere yüz binlerce protestocu katıldı ve İsrail'in en büyük işçi sendikası Pazartesi günü genel grev çağrısında bulundu.

Bazı büyük kuruluşlar arasındaki iç tartışmaları bilen bir kişiye göre, Amerikan Yahudi grupları Netanyahu'ya karşı duydukları hayal kırıklığını özel olarak dile getirdiler ancak ona kamuoyu önünde meydan okuma konusunda isteksiz davrandılar.

Başkan Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris, tutukluların ölümünden Hamas'ı sorumlu tutarak Netanyahu'ya bir anlaşmaya varması için kamuoyu önünde baskı yapmamayı tercih etti. 

Israel Hayom'a göre, bu yaklaşım Netanyahu'nun İsrail içinde karşılaştığı sert eleştirilerle tezat oluşturuyor.