JP: İsrail durma noktasına geldi

img
JP: İsrail durma noktasına geldi YDH

Pazartesi günü İsrail'de kaotik bir gün yaşanırken, birçok İsrailli bu hafta sonu Gazze'de 6 İsrailli mahkumun öldürülmesinden sorumlu tuttukları Netanyahu rejiminin ahlak dışı ve yanlış yönlendirici tutumlarını protesto etmek için ülke çapında grevler düzenledi.




YDH- Jerusalem Post'a göre, İsrailli işçiler, Histadrut başkanı Arnon Bar David'in Pazar günü yaptığı açıklamanın ardından Pazartesi günü sabah 6'dan itibaren greve gitti. 

Altı tutuklunun cesedinin Gazze'den çıkarıldığının açıklanmasından sonra İsrail'de grev ve kitlesel protestolar art arda gelmişti.

Grevi engellemek amacıyla Başsavcı Gali Baharav Miara bir gecede devlet savcısına başvurarak ihtiyati tedbir kararı için İş Mahkemesi'ne başvurması talimatını verdi.

JP, Devlet Savcılığı'nın Maliye Bakanı Bezalel Smotrich adına ve Başbakan Benyamin Netanyahu'nun onayıyla grevin durdurulması için bir talepte bulunduğunu aktarıyor. 

Talepte, ''Grev siyasidir ve yasalara aykırı olarak ilan edilmiştir. Tek taraflı olarak geçici bir karar talep ediyoruz.'' denildi.

İsrail'i felç eden grevler

Hayfa, Tel Aviv ve Givatayim belediyeleri halka hizmet vermeyecek. 

İsrail Tabipler Birliği, ''çalışmanın vicdanlarına aykırı olduğunu düşünen doktorların'' greve gitmesine izin verdi ancak hastaneler Şabatmış gibi çalışacak, ancak sağlık sigortası fonları her zamanki gibi işleyecek. 

Grev ilan eden yerel meclislerde anaokulları açılmayacak.

Benzer şekilde, bu bölgelerdeki ilk ve ortaokullar kısmi bir programla çalışacak ve saat 11:45'te kapanacak. Kreşler ise her zamanki gibi çalışacak.

Sosyal Yardım ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı özel eğitim kurumları da greve katılmayacak.

Dan, Egged ve Metropolitan otobüs şirketlerinin yanı sıra işgal altındaki Kudüs'teki hafif raylı sistem ve Hayfa'daki Carmelite kapatılacak.

İsrail Havacılık Otoritesi grev yapılacak yerler listesinde yer alırken, havalimanı Pazartesi günü kalkış ve inişler için açık olacağını belirtti. Yolcuların uçuş programları ve havayolu duyuruları aracılığıyla güncel kalmaları tavsiye edildi.