İsrailli diplomat: Netanyahu, bir tür tarikat liderine dönüştü

img
İsrailli diplomat: Netanyahu, bir tür tarikat liderine dönüştü YDH

İsrailli diplomat Alon Pinkas, İsrail toplumunun kayda değer bir kısmının sayısız başarısızlığa öncülük etmesine rağmen Başbakan Netanyahu'ya hala taptıklarını yazdı. Pinkas, Netanyahu'nun destekçilerini bir tür tarikata benzetti.




YDH - İsrailli diplomat Alon Pinkas, Haaretz gazetesinde yayımlanan makalaesinde İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'yu sert bir dille eleştirerek liderliğini 'yalan ve ölüm tarikatına' liderlik eden 'aşağılık bir mesih' olarak andı.

Pinkas'a göre Netanyahu'nun İran, ekonomi ve 7 Ekim'deki Aksa Tufanı operasyonu gibi konulardaki sayısız başarısızlığına rağmen, İsrail nüfusunun ciddi bir kısmından sarsılmaz bir destek almaya devam ediyor. Pinkas'a göre bu sarsılmaz sadakat, bir tarikatın özelliklerini andırıyor.

Pinkas, Netanyahu'nun Hamas tarafından esir alınan İsrail vatandaşlarıyla ilgili devam eden anlaşma sürecini ele alış biçiminden duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi.

Netanyahu'nun esirleri kurtarabilecek bir anlaşmayı müzakere etme fırsatına sahip olduğunu ancak ateşkesi de içerebilecek herhangi bir anlaşmadan kaçınmayı tercih ettiğini belirten Pinkas, "Netanyahu, hiçbir zaman esir takası anlaşmasını kabul etmeyecekti," dedi.

Pinkas, başbakanın asıl çıkarının barış aramaktan ziyade savaşı uzatmak olduğunu vurguladı. Pinkas ayrıca Netanyahu ile sahte mesih olarak adlandırılan tarihi figürler arasında karşılaştırmalar yaparak Netanyahu'nun kendisini Yahudi halkının ve Batı medeniyetinin kurtarıcısı olarak gördüğünü öne sürdü.

Ancak Pinkas'a göre bu algı gerçeklikle örtüşmüyor. Netanyahu'nun iç ve dış politikadaki başarısızlıklarının yanı sıra esir takası krizinde insanların hayatını hiçe sayması bambaşka bir tablo çiziyor.

Dahası Pinkas, Netanyahu'nun siyasi stratejisinin iktidarını korumak için savaş halini sürdürmek olduğunu iddia etti.

Diplomat, Netanyahu'yu tabanını toparlamak ve siyasi tepkilerden kaçınmak için çatışmaları kasıtlı olarak tırmandırmakla suçladı. Pinkas'a göre süregelen bu kriz Netanyahu'nun şahsi ve siyasi ajandasına hizmet ediyor.

Bu eleştirilere rağmen Pinkas, Netanyahu'nun hala kayda değer bir desteğe sahip olduğunu kabul ederek bunu bir tür 'tarikat benzeri' hayranlığa bağladı.

Diplomata göre destekçileri açısından Netanyahu, yanılmazlık iddiasında bulunan bir dini lidere benzer şekilde, kendileri adına acı çeken bir figür. Netanyahu'nun doğruluğuna olan bu inanç, pek çok başarısızlığı karşısında bile devam ediyor.

Makale, Netanyahu'ya verilen desteğin derinliğinin ülkede derinleşen bir ayrışmayı da ortaya koyduğunu öne sürerek bu durumu, İsrail'in demokratik ideallerinden ne kadar uzaklaştığının rahatsız edici bir işareti olarak nitelendirdi.