İsrailli tutuklu: İsrail Gazze'deki tüneller hakkında hiçbir şey bilmiyor

08 Eylul 2024

7 Ekim'de Hamas tarafından tutuklanan ve 24 Kasım'da serbest bırakılmadan önce Gazze'nin altındaki tünellerde tutulan Adina Moshe başından geçenleri anlattı.

YDH- The Cradle'ın İsrail Kanal 12'nin 8 Eylül tarihli haberinden aktardığına göre, eski bir tutuklu olan İsrailli Adina Moshe, protestolar sırasında yaptığı bir konuşma sırasında gördüklerini aktardı.

Adina Moshe adlı kadın, İsrail ordusunun Hamas'ın yeraltı tünel ağı hakkında hiçbir şey bilmediğini söyledi.

Moshe 7 Ekim'de Hamas tarafından tutuklanmış ve 24 Kasım'da Katar ve ABD'nin Hamas ve İsrail arasında arabuluculuk yaptığı geçici ateşkes anlaşmasının bir parçası olarak serbest bırakılmıştı.

Serbest bırakıldıktan sonra İsrail'in iç güvenlik servisi ŞinBet tarafından sorgulandığını söyleyen Moshe, Şin Bet'in kendisine bir mühendis gönderdiğini ve bu mühendisin kendisinden Hamas'ın tünellerinin, telefonlarının ve kablolarının neye benzediğini, kollarının ne olduğunu ve nerede bulunduklarını açıklamasını istediğini belirtti.

İsrail Kanal 12'nin aktardığına göre Moshe, ''İç güvenlik servisi benden Gazze'deki tünellerin bir haritasını çizmemi istedi çünkü tüneller hakkında hiçbir şey bilmiyorlardı'' dedi.

Bu sorgulamadan sonra, Moshe, şunu açıkça anladığını bildiriyor:

 ''ŞinBet, İsrail ordusu ve İsrail güvenlik servisleri tüneller hakkında hiçbir şey bilmiyorlar.''

Moshe, mühendise “Gazze Şeridi'ndeki tünellerin, Şerit boyunca yer altına uzanan devasa bir labirent olduğunu ve askeri baskının İsrailli tutukluları geri getirmeye yardımcı olmayacağını” söylemiş.

Moshe, “Başbakan Benyamin Netanyahu'nun yalan söylediğini, kendisinin ve ordunun Hamas'ın Gazze Şeridi'ndeki tünelleri hakkında hiçbir şey bilmediğini” vurguladı.

Moshe “Tekrar söylüyorum, Netanyahu, her şey sizin elinizde, bunu yapabilecek olan sizsiniz ve bu yolda devam ederseniz serbest bırakılacak başka tutuklu kalmayacağından son derece korkuyorum” dedi.

Başbakan Netanyahu'nun olası bir ateşkes anlaşmasını sabote etmeye çalışması, bazı İsraillilerin Gazze'de tutulan tutukluların çoğunun ölümünden onu sorumlu tutmasına yol açtı.

Daha sonra altı İsrailli tutuklu daha tünelde ölü bulundu ve cesetleri 31 Ağustos'ta Gazze'nin güneyindeki Refah'ta bir tünelden çıkarıldı.