İsraillilerin tünel fobisi

img
İsraillilerin tünel fobisi YDH

İsrail medyası, yenilgilerinin nedeni olarak Hamas’ın tünellerini gösteriyor.




YDH- İsrail'de yayımlanan Haaretz gazetesi Gazze’de devam eden savaşla ilgili bir rapor yayınladı. Bu raporda şu ifadelere yer verildi:  "Hamas'ın Gazze'deki tünel imparatorluğu, İsrail ordusunun savaşta karşılaştığı en karmaşık zorluklardan biri olarak görülüyor."

Rapor şöyle devam ediyor: “Hamas güçleri her gün savaşçılarımızı pusuya düşürüyor. Yer altından çıkıp silahlarını ve tanksavar füzelerini ateşleyerek, patlayıcılar kullanarak İsrail subaylarını ele geçirme anını bekliyorlar.”

Batılı çevreler tarafından defalarca, Hamas tünellerini yok etme gibi gerçekleşmesi imkansız görünen bir fikir ileri sürülse de Yediot Aharonot gazetesinin askeri analisti Yossi Yehoshua, bu planın bile "Hamas'ın yer altı çatışmalarındaki üstünlüğünü bozmadığını" söyledi.

Tünellerin, "bu savaştaki yenilginin bir parçası" olduğunu belirten Yehoshua, “İsrail'in küresel teknolojiyle donatılmış bu kadar güçlü bir ordunun nasıl yenileceği gibi kritik bir sorudan kaçamayacağını” vurguluyor.

İsraillilerin bu fobisi, üç gün önce (15 Aralık Cuma) Hamas savaşçılarından biri tarafından, tünellerden birinde ölü İsrail askerini ve terk ettiği silahı gösteren bir videonun yayınlanmasıyla başladı.

"Aldatılan askerlerinin işi bitti. Başları ayaklarımızın altında olacak." Hamas savaşçılarının, işgal altındaki toprakların birçok yerini dolandığı düşünülen tünellerden biri olan Şucaiye bölgesindeki tünellerin içinden yayınladığı videonun mesajı buydu.

İsraillilerin Şucaiye'ye "kabus" adını verdikleri ve savaş o bölgeye ulaştığında 2014'teki yenilginin tekrarlanacağını düşündükleri bildiriliyor.

İsraillilerin bu “korkusu” geçtiğimiz günlerde gerçekleşmiş ve burada bulunan tünellerin birinin girişinde el-Kassam Tugayları tarafından onlarca İsrail askeri öldürülmüştü.

İsrailli analistler, ordunun Hamas tünellerinden gelen saldırılara karşılık verememesine hayret ediyorlar. Söz konusu analistler, Tel Aviv'in sahadaki istihbaratının zayıflığını kabul etmenin yanı sıra, " Hamas'ın bu kadar güçlü hale geldiğini bile bilmiyorduk." diyorlar.