Irakiye’den ulusal diyalog konferansına katılma şartı

img
Irakiye’den ulusal diyalog konferansına katılma şartı YDH

YDH- İyad Allavi liderliğindeki el-Irakiye İttifakı, Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin 5 Nisan’da yapılacağını açıkladığı ulusal diyalog konferansına katılmak için şart ileri sürdü.




 

YDH- İyad Allavi liderliğindeki el-Irakiye İttifakı, Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin 5 Nisan’da yapılacağını açıkladığı ulusal diyalog konferansına katılmak için şart ileri sürdü.

İrna haber ajansı, İyad Allavi liderliğindeki el-Irakiye ittifakının Cumhurbaşkanı Celal Talabani tarafından 5 Nisan’da yapılacağı belirtilen ulusal diyalog konferansına Erbil anlaşmasının uygulanması şartıyla katılacağını açıkladığını bildirdi.

2010 yılında Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin arabuluculuğuyla varılan Erbil anlaşması, İyad Allavi liderliğinde bir Stratejik Politikalar Yüksek Kurulu kurulmasını, savunma ve ticaret bakanlığına el-Irakiye’nin gösterdiği adayların atanmasını ve Baasçıları temizleme kurulu olarak bilinen Soruşturma ve Adalet kuruluna yeni üyelerin atanmasını öngörüyordu.

El-Irakiye’den yapılan açıklamada el-Irakiye İttifakının ulusal diyalog konferansına Erbil anlaşmasının tüm maddelerinin uygulanması durumunda katılabileceği ifade edildi.

Daha önce defalarca ulusal diyalog konferansı düzenlenmesini talep eden el- Irakiye, Irak’ta yaşanan siyasi bunalıma çözüm bulunmaması halinde konuyu Arap Birliği toplantısında gündeme getireceklerini açıklamıştı.

Ulusal diyalog konferansının düzenlenmesi için Irak Ulusal İttifakı, el-Irakiye ve Kürdistan İttifakı üyelerinden oluşan komisyon şimdiye kadar beş toplantı yapmasına rağmen konferansın gündemi ve hatta ismi konusunda uzlaşmaya varamadı.

Öte yandan Arap Birliği, Irak’taki iç siyasi gelişmelerin Birliğin Bağdat’ta düzenlenecek toplantısının gündeminde yer almayacağını açıkladı.