Irak’tan Amerikan petrol devine darbe

img
Irak’tan Amerikan petrol devine darbe YDH

YDH- Irak yönetimi Amerika’nın en büyük petrol şirketlerinden biri olan Exxon Mobil’i mayıs ayında yapacağı ihaleden çıkardı.




 

YDH- Irak yönetimi Amerika’nın en büyük petrol şirketlerinden biri olan Exxon Mobil’i mayıs ayında yapacağı ihaleden çıkardı.

Kurdpress haber ajansının Irak basınına dayandırdığı haberine göre Irak hükümeti mayıs ayında yapacağı petrol ihalesinde Exxon Mobil petrol şirketini liste dışı bıraktı. Haberde Irak hükümetinin petrol ihalesine katılacak şirketleri gösteren 47 firma içerisinde Exxon Mobil’in isminin bulunmadığı belirtildi.

Petrol ihalesine Japonya’nın 9, Çin’in ise 5 şirketle katılacağı belirtildi.

Dünyanın en büyük petrol arama ve sondaj firması olarak kabul edilen Amerikan Exxon Mobil şirketinin, Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile kuzey Irak’ta 20 yıllık bir anlaşma imzaladığının açıklanmasından sonra Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin enerji işlerinden sorumlu yardımcısı Hüseyin Şehristani, Exxon Mobil’in Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile anlaşmayı feshetmemesi durumunda merkezi hükümetin yapacağı ihaleden çıkarılacağını söylemişti.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, Amerika’ya yaptığı son ziyarette Exxon Mobil yetkilileriyle görüşmüş ve Exxon Mobil, Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile yaptıkları anlaşmaya bağlı olduklarını açıklamıştı.

Irak’ın tahmini 140 milyar varillik petrol rezervinin 40 milyar varilinin kuzey Irak’ta bulunduğu bildirilirken Kürdistan Bölgesel Yönetimi aralarında Exxon Mobil’in de bulunduğu çok sayıda uluslar arası petrol şirketini yatırım için davet etmişti.

Irak merkezi hükümeti, Kürdistan Bölgesi’nin yabancı petrol şirketleriyle tek taraflı anlaşma imzalamasını yasadışı kabul ediyor ve bölgesel yönetimle anlaşma imzalayan petrol şirketlerini güneydeki ihalelere sokmayarak cezalandırmakla tehdit ediyor.