Aşiret reisinden Tarık Haşimi hakkında sürpriz ifade

img
Aşiret reisinden Tarık Haşimi hakkında sürpriz ifade YDH

YDH- Irak’ın firari Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi’nin gıyabi mahkemesinin ikinci duruşmasında el-Meşhedani aşiretinin reisi Şeyh Hıdır İbrahim el-Meşhedani, sürpriz bir ifade verdi.




 

YDH-  Irak’ın firari Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi’nin gıyabi mahkemesinin ikinci duruşmasında el-Meşhedani aşiretinin reisi Şeyh Hıdır İbrahim el-Meşhedani, sürpriz bir ifade verdi.

El- Alem televizyonunun haberine göre mahkeme salonuna Arap elbisesiyle gelen İbrahim el-Meşhedani, tanık sıfatıyla verdiği ifadede Tarık Haşimi’nin Bağdat ve Taremiye bölgeleri arasındaki ordu ve polis gülerine silahlı saldırılarda bulunması için kendisine para verdiğini söyledi.

1920 Tugayları adlı örgüte bağlı üç silahlı grubun komutanlığını yaptığını belirten Meşhedani, “Tarık Haşimi, silahlı eylemler gerçekleştirip bunları filme kaydetme karşılığında bize mali yardımda bulunuyordu. Bu filmler Haşimi’nin Ofisinin Müdürü Fazıl ed-Duleymi’ye sunuluyordu” dedi.

2005 yılında Amerikan işgaline karşı kurulduğu belirtilen 1920 Tugayları adlı silahlı örgüt, daha sonra Irak güvenlik güçlerine karşı eylemlerde de bulunmuş, özellikle Bağdat, Diyala ve Ebu Gureyb’de etkili olmuştu.

Onar veya on beşer kişilik gruplar halinde güvenlik güçlerine karşı silahlı eylemler gerçekleştirdiklerini belirten İbrahim Meşhedani, “Tarık Haşimi, Irak’taki Sünnilerin dışlandığına ve Sünnilere hiçbir makam verilmediğine ve Sünnilerin tutuklandığına inanmaktaydı. Onun bu görüşlerine ben de inanmıştım; ama şu an bu inancım tamamen değişmiş bulunuyor. Benim amacım düzeni değiştirmek değil, gerçekliği değiştirmekti. Operasyonlarımızın çoğu güvenlik güçlerine yönelikti ” dedi.

Haşimi’nin özel kalem müdüründen tehdit

Dünkü duruşmada ayrıca Tarık Haşimi’nin üç özel koruma görevlisi de verdikleri ifadede Tarık Haşimi’nin halen serbest olan Özel Kalem Müdürü Ahmed Kahtan tarafından tehdit edildiklerini açıkladı.

Davada sanık olarak yargılanan ve mahkemeden ailesini Tarık Haşimi’den korumasını talep eden İsmail Casim el-Cuburi, Tarık Haşimi’nin Genel Başkan olduğu dönemde Hizb-i İslami’nnin silahlı kolu olan Selahaddin Tugaylarında görev yaptığını belirterek Diyala’daki polis ve askerlere karşı silahlı saldırılarda bulunduklarını söyledi.

Kendisinin Diyalalılardan oluşan dört kişilik bir timde yer aldığını belirten Cuburi, örgütten ayrılmak istediğinde kendisinin bağlı olduğu şahsın “eğer ayrılırsan aileni ortadan kaldırırız” diye tehdit ettiği için onlarla işbirliğine mecbur olduğunu söyledi.

Miktadiye bölgesinde çok sayıda silahlı eylem yaptıklarını belirten Cuburi, “yaptığımız operasyonlardaki hedefimiz bölgedeki güvenlik ve istikrarı bozmak ve halkın merkezi yönetimden kentin federal bölge olmasını talep etmesini sağlamaktı” dedi.

Tarık Haşimi’nin kişisel koruma görevlilerinden İsmail İbrahim el-Cenabi de Mahmudiye kentinden olduğunu belirterek Hizb-i İslami tarafından seçildikten sonra 2007’de özel koruma timine katıldığını, Tarık Haşimi ile bizzat görüşme imkanına sahip olduğunu ve Haşimi’nin kendisinden özel operasyonlar talep ettiğini söyledi.

Eylem talimatlarını Tarık Haşimi’nin Özel Kalem Müdürü Ahmed Kahtan’dan aldığını belirten Cenabi, Kahtan’dan aldığı talimatlarla devlet araçlarını bombayla havaya uçurduklarını, bombaları da Kadisiye’deki halkla ilişkiler bürosu ile el-Yermuk bölgesindeki evinden temin ettiklerini söyledi.

Tarık Haşimi’nin mahkemede ifade veren koruma görevlileri, koruma ekibinde yer almadan önce Hizb-i İslami’de bulunduklarını ve daha sonra yaptıkları her silahlı operasyon için Tarık Haşimi tarafından imzalanmış paketler içinde 3 bin dolar aldıklarını söyledi.