Times:Hizbullah’ı silahsızlandırma niyeti yok

img
Times:Hizbullah’ı silahsızlandırma niyeti yok YDH

SAAF-İngiliz Times gazetesi, Hizbullah’ın silahlarını bırakmak istemediğini ve Lübnan’daki hiç




SAAF-İngiliz Times gazetesi, Hizbullah’ın silahlarını bırakmak istemediğini ve Lübnan’daki hiç kimsenin de Hizbullah’ı silahsızlandırmaya niyetinin olmadığını belirtti.

 

Times gazetesinde bugün yayımlanan bir makalede, “Güvenlik Konseyi iki yıl önce 1559 sayılı kararı çıkararak Lübnan’daki tüm grupların silahsızlandırılmasını istedi; ama Lübnan hükümeti bu kararın yayınlanmasından sonra bunu unutulmaya terk etti” diye yazdı.

 

“Herkes de biliyor ki Hizbullah’ın kendisi istemedikçe bu hareketi silahsızlandırmak, Lübnan hükümeti bunu istese ve orduyu bu yönde kullansa bile oldukça zor bir iştir. Ordu Hizbullah’ın silahsızlandırılmasına karşı çıkıyor; zira ordunun birçok üst düzey subayı, Suriye’nin müttefiki olan Lübnan Cumhurbaşkanı Emil Lahud’a bağlı bulunuyor” diyen Times, Lübnan ordusunun Hizbullah’la karşı karşıya gelmek istemediğini belirterek “birçok kişi, Lübnan ordusunu Hizbullah’ın bir temsilcisi olarak görüyor. Çünkü askerlerinin yüzde 60’ını Şiilerin oluşturduğu Lübnan ordusu, Şii Hizbullah kardeşlerine saldırmaya yanaşmıyor” ifadelerine yer verdi.

 

Hizbullah’ı silahsızlandırmak konusunda çok uluslu gücün oynayabileceği role de değinen Times, “Hizbullah’ı silahsızlandırmak için bölgeye çok uluslu gücün gönderilmesi bir seçenek olabilir; ama bu da gerçekleşemeyecek bir şeydir. Çünkü yabancı ülkelerin, Hizbullah’ı silahsızlandırmak veya bu hareketin sınıra ulaşıp İsrail’e saldırmasını engellemek için kuvvet göndermek istemeyeceği açıktır” diye yazdı.

 

Bundan dolayı güç gönderilmesi konusundaki uzlaşmanın geciktiğini belirten gazete, Lübnan’a güç göndermek isteyen ülkelerin de bu konudaki müzakerelerini sürdürdüğünü belirtti.

 

“Fransa ve Avustralya gibi ülkeler, prensip olarak güç gönderilmesini kabul ettiler; ama bu ülkeler de bir anda diğer ülkeler tarafından güvenilir bulunmayan bir güç olarak algılanmaktan ve kendilerini İsrail’in ileri savunma hattı konumunda bulmaktan endişe ediyorlar. Onlar öncelikle Hizbullah’ın İsrail’e saldırmayacağı yönünde siyasi bir anlaşmanın yapılmasını ve güney Lübnan’a yerleştirildiklerinde Hizbullah’la karşı karşıya gelmemeyi istiyorlar” diyen Times, Müslümanların Hizbullah’ın zafer kazandığına inandıklarını belirterek “dünyanın geri kalan kısmı da Hizbullah’ın bu konuda başarılı olduğuna inanıyor” diye yazdı.