Mali’ye askeri müdahale gündemde

img
Mali’ye askeri müdahale gündemde YDH

YDH- Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Mali'ye askeri müdahale önerisini yarın görüşmeye başlıyor.




 

YDH-Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Mali'ye askeri müdahale önerisini yarın görüşmeye başlıyor.

Kuzey Mali'nin el-Kaide'yle yakın ilişki içerisinde olduğu bilinen Ensar el-Din ve Tevhid-Cihad Hareketi'nin kontrolüne geçmesinden sonra bölge ülkeleri ve uluslararası güçler, askeri müdahale seçeneğini masaya yatırdı.

Güvenlik Konseyi, Mali Hükümeti ve Kuzey Afrika Devletler Topluluğu'nun askeri müdahale çağrısını görüşmeye başlıyor.

Güvenlik Konseyi'nde askeri müdahale seçeneği görüşülürken Amerika, Kuzey Afrika'daki el-Kaide mensuplarını hedef alacak operasyonlar için hazırlıklara başladı.

Washington Post gazetesinin dünkü sayısında yayınlanan haberde, Amerika'nın Kuzey Afrika'daki el-Kaide mensuplarını hedef alacak hava operasyonları için plan ve hazırlık aşamasına geçtiği bildirildi.

ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin terörle mücadele danışmanı John O. Brennan, insansız uçaklarla düzenlenecek operasyonlar için CIA, Dışişleri ve Savunma Bakanlıkları yetkililerinin katılacağı komisyonun çalışmalarına devam ettiğini söyledi.

AFP'ye konuşan Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Tommy Vietor ise "Başkan Obama, hedefinin el-Kaide'yi bitirmek olduğunu kararlı bir şekilde ilan etti. Biz de bu hedefin başarıyla gerçekleşmesi için çalışıyoruz.

Savunma Bakanlığı'ndaki bir yetkili ise Bingazi'deki Konsolosluğu hedef alan saldırıdan sonra, Kuzey Afrika'daki el-Kaide yapılanmalarının Beyaz Saray'ın öncelikli gündem maddeleri arasına yükseldiğini söyledi.

Mali Başbakan Modibo Diarra, Mali'nin kuzeyinde şeriat ilan eden el-Kaide yanlısı İslamcı örgütlere karşı başta Fransa olmak üzere Batılı ülkelerden askeri müdahalede bulunmaları çağrısında bulunmuş, Mali'ye özel birlik ve savaş uçakları göndermelerini istemişti.

El-Kaide'nin bölgede artan etkinliğinden Tunus, Cezayir, Libya, Moritanya ve Fas gibi Kuzey Afrika ülkeleri de rahatsız.

Tunus Cumhurbaşkanı Munsif Marzuki de dün yaptığı açıklamasında, el-Kaide ve fanatik İslamcı örgütlerin Güney Asya'daki ağırlığını kuzey Afrika'ya kaydırdığını belirterek, el-Kaide tehdidine karşı bu yılın sonuna kadar bölge ülkelerinden oluşan bir birliğin kurulacağını söylemişti.