El-Hekim:Federalizm diktatörlüğü önler

img
El-Hekim:Federalizm diktatörlüğü önler YDH

SAAF-Birleşik Irak İttifakı Lideri Abdülaziz el-Hekim, Irak’ın merkezinde ve güneyinde federal




SAAF-Birleşik Irak İttifakı Lideri Abdülaziz el-Hekim, Irak’ın merkezinde ve güneyinde federal yapıların kurulması gerektiğini söyleyerek federalizmin diktatörlüğü önleyeceğini ifade etti.

 

Fransız Haber Ajansı’nın bildirdiğine göre İmam Mehdi’nin doğum günü münasebetiyle Kerbela’da düzenlenen törende konuşan Abdülaziz el-Hekim “Kürdistan’da federasyonu kabul edenlerin Irak’ın merkezinde ve güneyinde de federasyonu kabul etmesi gerekir” dedi.

 

“Federalizim, Irak’taki geniş halk kitlelerinin isteğidir, biz de bunu destekliyoruz. Bu, diktatörlüğe dönüşü önlemenin de garantisidir. Federal sistem herkesin yararlanması gereken bir haktır. Federal yapı, Irak’ta istikrara sebep olacaktır” diyen el-Hekim, Kuzey Irak’taki Kürt federasyonunu da örnek göstererek Kürt federasyonunun federal sistemin başarısının bir göstergesi olduğunu ifade etti.

 

Irak’ta bir ulusal uzlaşmanın zaruri olduğunu da söyleyen el-Hekim, uzlaşmanın sınırlarının somutlaşması gerektiğini belirterek “Uzlaşma planı, katillerin Irak’a dönüşü için bir köprü olmamalıdır” dedi.

 

Öte yandan parlamentoda 44 milletvekiline sahip olan Sünni Irak Uzlaşma Cephesi Lideri Adnan ed-Duleymi, Irak’ın güneyinde federal yapının kurulmasına karşı olduğunu belirterek “zira bu durum, Irak’ta tarihi emelleri bulunan yabancı bir ülkenin Irak’ın güneyine hakim olmasına sebep olur” dedi.

 

İngiliz Dışişleri Bakanı Margaret Backet de Birleşik Irak İttifakı Lideri Abdülaziz el-Hekim’i Irak’ın merkezinde ve güneyinde federal bir sistem kurulması yönündeki isteğinden vazgeçmeye çağırdı.

 



Makaleler

Güncel