Lübnan İçişleri Bakanı Mervan Şerbel, Suriye’de kaçırılan Lübnanlıların kurtarılması sürecinin ayrıntılarını anlattı.
YDH-El Menar televizyonuna demeç veren Lübnan İçişleri Bakanı Mervan Şerbel, Lübnanlı rehinelerin kurtarılması sürecinde çok sayıda ülkenin rol aldığını; ancak en önemli ve işlevsel rolü Katar’ın oynadığını söyledi.
Mervan Şerbel, “Bu meseleyi yönetmekle sorumlu yetkililer, Katar’la; Lübnan Emniyet Müdürü Abbas İbrahim de Türkiye ile koordinasyon kurdu. Katar, Lübnan’la iyi ilişkiler kurmakta ısrarlıydı; ben bu eğilimi hissettim” dedi.
Katar’ın, Türkiye’nin, Filistin Özerk Yönetimi’nin Türkiye ve Lübnan’daki elçilerinin ve Suriye yetkililerinin Lübnanlı rehinelerin kurtarılmasında rol oynadığını belirten Şerbel, kendileriyle işbirliği yapan tüm çevrelere teşekkür etti.
İçişleri Bakanı Mervan Şerbel, Abbas İbrahim’in Lübnanlı rehinelere karşılık bazı Suriyeli tutukluların serbest bırakılması için Suriyeli yetkililerle yaptığı müzakerelerde Hizbullah’ın yardımının olduğunu açıkladı.
Öte yandan el-Menar televizyonuna açıklamada bulunan kaynaklar, Katar’ın rehine takası için 4 Airbus uçak hazırladığını ve Lübnanlı rehineleri kaçıranların fidye olarak 100 milyon dolar civarında para talep etmelerinden dolayı Katar’ın yüksek meblağda para ödemiş olabileceğini söyledi.
El Menar televizyonunu haberinde şu ifadelere yer verdi: “Lübnanlıları kaçıran grup yalnızca iki rehinenin serbest bırakılmasını önermişti; daha sonra bunu üçe çıkardı. Ancak Lübnanlı yetkililer rehinelerin tamamının ve aynı anda serbest bırakılmasında ısrar etti. Katar Dışişleri Bakanı, Beyrut havaalanına varıncaya kadar uçakta serbest bırakılan rehinelere eşlik etti; ancak medya karşısına çıkmadı.”
Türkiye, Katar’ın arkasına saklandı
Rehinelerin kurtarılması konusunda Türkiye’nin geri planda durmaya çalıştığına dikkat çekilen haberde şu ifadelere yer verildi:
Lübnanlı rehinelerin kurtarılmasına yönelik karar kurban bayramından önce alınmıştı. Türkiye ise Lübnanlı rehinelerin kurtarılmasına ilişkin yapılan son müzakerelerde Katar’ın arkasına saklanmıştı. Burada sorulması gereken birçok soru var. Çünkü el-Menar’a açıklama yapan kaynaklar, bu takasın Suriye’de kaçırılan iki papaz ile Lübnan vatandaşı Hasan el-Mikdad’la da ilgiliydi.
Lübnan İçişleri Bakanı Mervan Şerbel, Emniyet Müdürü Abbas İbrahim’le birlikte papazların ve Hasan Mikdad’ın kurtarılması için de çalışmaya devam ettiklerini söyledi.
Şerbel, el-Menar’a verdiği demecinde iki papazın çeçen militanların elinde olduğunu ve onların serbest bırakılmasına karşılık, Suriye cezaevindeki bazı tutukluların serbest bırakılmasını istediklerini söylerken, Abbas İbrahim de gizli kanallar aracılığıyla papazların kurtarılması için çalıştıklarını ifade etti.