Suriye için kaygılıysanız terörü desteklemekten vazgeçin

img
Suriye için kaygılıysanız terörü desteklemekten vazgeçin YDH

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Montrö’de yapılan Cenevre-2 konferansında konuşmasına başlamadan önce Suriye’de akan kandan sorumlu olanlarla aynı toplantıda olmanın üzüntü verici oluğunu söyledi.




YDH-Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Amerikan Dışişleri Bakanı John Jerry’nin konuşmasından sonra yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’in Suriye’nin kırmızıçizgisi olduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Beşşar Esed’in, Suriye’nin geleceğinde hiçbir rolünün olamayacağını söylemişti.

Dışişleri Bakanı Velid Muallim, konferansa katılan Suriye heyetinin Suriye halkının, ordusunun ve cumhurbaşkanının temsilcileri olduğunu belirterek “artık bazılarının çarpıttığı hakikatlerin ortaya çıkarılmasının vakti geldi. Bazıları Suriye’yi ortaçağa geri götürmek istiyor” dedi.

“Maalesef, şu an burada bulunan ülke temsilcilerinden bazılarının elleri Suriye halkının kanına bulaşmıştır” diyen Muallim, sözlerini şöyle sürdürdü: “Büyük Suriye devrimi adı altında bu ülkede yaşlılar, çocuklar öldürüldü. Kitaplar ateşe verildi, mezarlar açılıp tahrip edildi. Şu an Suriye’de yaşananlar, devrim adı altında sunulan terörizmdir. Bir Çeçen, Türk, Suudi veya İngiliz terörist, Suriye halkının emellerini nasıl gerçekleştirebilir?”

İnsani durumdan kaygılıysanız silah göndermezsiniz

Velid Muallim, Suriye’deki terörist grupları destekleyen ülkelere hitap ederek “Suriye tüm gücüyle kendini savunuyor. Artık silah göndererek terörizmi desteklemekten vazgeçin. Ambargolara son verin, sizler, eğer gerçekten Suriye’deki insani durumdan kaygı duyuyorsanız silah göndermeyin. Bazı ülkeler unutmuş gözüküyor. 11 Eylül saldırılarının failleri şu an Suriye’de eylemler yapıyor.”

Suriye’deki terörist grupların desteklenmesinin yaratacağı uluslar arası ve bölgesel sorunlara da değinen Muallim, “İbret almak isteyenlere Afganistan en iyi örnektir. Eğer gerçekten Suriye’deki insani durumdan endişe ediyorsanız, bizimle uğraşmayı bırakın” dedi.

Muallim’den Ban ki Moon’a tepki

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Suriye Dışişleri Bakanı’nın süresini aştığını belirterek konuşmasına son vermesini istemesi üzerine Mualim’la Ban Ki Moon arasında küçük bir tartışma yaşandı.

Muallim, sözünün Ban Ki Moon tarafından kesilmek istenmesi üzerine “Suriye’de yaşanan gerçekleri anlatması gerekenler Suriye halkının temsilcileridir. Sen New York’ta yaşıyorsun, Suriye’de yaşayan benim. 3 yıldır bu ülkede yaşananları anlatabilmem için yeterli zamana ihtiyacım var” dedi.

Muallim konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biz terörle mücadeleye devam edeceğiz bu bizim yasal görevimizdir. Biz, Cenevre-2 konferansına tatarların Moğolların saldırılarından Suriye’yi kurtarmak ve Ortadoğu’nun tam anlamıyla çöküşünü önlemek için geldik.”

Velid Muallim, Suriye yönetiminin meşruiyeti olmadığını söyleyen Amerikan Dışişleri Bakanı John Kerry’ye hitaben de “Dünyada, Suriye halkından başka hiç kimse bize meşruiyet veremez” dedi.

Erdoğan hükümeti olmasa bunların hiçbiri yaşanmazdı       

Suriye Dışişleri Bakanı Muallim, özellikle Türkiye'ye yönelik olarak, şöyle konuştu:

"Eğer komşumuz, ihtiyacımız olduğunda yanımızda olsaydı, size anlattıklarım, Suriye'de olanlar aslında hiç yaşanmazdı. Ama Suriye'nin komşuları ya bizi sırtımızdan bıçakladı, ya da zayıf ve sessiz kaldılar. Suriye'yi yok etmek için uzun yıllardır yapılan planları uygulama emri aldılar. Erdoğan hükümeti olmasa bunların hiçbiri yaşanmazdı. Bu hükümet, kendi topraklarında teröristleri barındırıyor. Onlara, Suriye'ye karşı kullanacakları silah, eğitim veriyor. Ama besledikleri bu teröristlerin bugün kendilerini hedef aldıklarını görüyorlar."

 

 

 

       



Makaleler

Güncel