Humus’taki silahlı gruplar ateşkes konusunda anlaşamıyor

img
Humus’taki silahlı gruplar ateşkes konusunda anlaşamıyor YDH

Humus’taki silahlı grupların sivillerin tahliyesi ve insani yardımın ulaştırılması için yapılan ateşkes konusunda görüş ayrılığı içinde olduğu bildirildi.




YDH- El Menar televizyonu, Humus’un eski şehir bölgesindeki sivillerin tahliyesi için ilan edilen ateşkesin bazı silahlı gruplar tarafından ihlal edildiğini bildirdi.

Birleşmiş Milletler ile Suriye yönetiminin anlaşması çerçevesinde Humus’un eski şehir bölgesindeki sivillerin tahliye edilmesi ve kentte kalmak isteyenlere insani yardım ulaştırılması için Suriye ordusu ile bölgeyi işgal altında tutan silahlı gruplar arasında ateşkes yapıldığı bildirilmişti.

El Meyadin televizyonu, bugün bölgeden ilk sivil tahliyelerinin yapıldığını belirterek kentteki bazı silahlı grupların ateş açmaya devam ettiğini duyurdu.

El Menar televizyonu, ateşkesin sabah 6’da başlayıp akşam 18’e kadar devam ettiğini belirtti; ancak bazı silahlı grupların defalarca ateşkesi ihlal ettiğini bildirdi.

Birleşmiş Milletler yetkilileri ile kentteki bazı silahlı grupların ateşkes konusunda anlaşmaya vardığı; ancak silahlı grupların ateşkes konusunda kendi aralarında anlaşamadığı bildiriliyor.

Ulaşan haberlere göre eski Humus bölgesini işgal altında tutan silahlı gruplardan Özgür Suriye Ordusuna bağlı olan militanlar, ateşkese bağlı kalırken, radikal gruplar ateşkese uymamayı sürdürüyor.

Başlangıçta çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 1500 kişinin bölgeden tahliye edilmesinin kararlaştırıldığı; ancak silahlı grupların daha sonra tahliye edilecek kişi sayısını önce birkaç yüze ardından da onlarla ifade edilecek düzeye düşürdüğü bildirildi.

Suriye hükümet yetkilileri ile Birleşmiş Milletler temsilcilerinin daha fazla sayıda sivilin tahliyesi için çalıştığı belirtilirken diğer bazı bölgelerde olduğu gibi Humus’ta da orduyla silahlı gruplar arasında anlaşmaya varılması ve hayatın normale döndürülmesi için çabaların sürdüğü ifade ediliyor.

Geçtiğimiz günlerde Şam’ın bazı bölgelerinde Suriye ordusu ile silahlı gruplar arasında anlaşmaya varıldığı ve evlerini terk eden ailelerin yeniden evlerine dönmeye başladığı bildirilmişti.



Makaleler

Güncel