Ulusal Koalisyon: Önce geçiş hükümeti sonra terörle mücadele

img
Ulusal Koalisyon: Önce geçiş hükümeti sonra terörle mücadele YDH

Suriye Ulusal Koalisyonu adlı muhalif örgüt, geçiş hükümeti kurulduktan sonra terörle mücadele edebileceklerini açıkladı.




YDH-Ulusal Koalisyon heyeti içerisinde Cenevre görüşmelerine katılan muhalif liderlerden Mişel Kilo, el-Alem televizyonuna yaptığı açıklamada Ulusal Koalisyon adına ilk kez Suriye yönetimi ile ortak bir hükümetten söz etti.

Mensubu olduğu örgütün geçiş hükümeti kurulması konusundaki önceliğini vurgulayan Mişel Kilo, “Biz yalnızca geçiş hükümeti kurulması konusuyla başlarız; çünkü üç BM kararında bu konuya işaret edilmiştir” dedi.

Suriye heyetinin önceliği olan terörle mücadele konusuna da değinen Mişel Kilo, “Biz şimdi 10 yıl boyunca terörle mücadele etmeye hazırız; ama bu iş bizimle karşı tarafın kuracağı geçiş hükümetinden sonra olur” dedi.  

Ulusal Koalisyon adlı muhalif örgütten bir temsilcinin ilk kez Suriye yönetimi ile ortak bir hükümet kurulmasından söz etmesi dikkat çekici bulunurken, Suriye heyeti Cenevre görüşmelerinde önceliğin terörle mücadele olması gerektiğini vurguluyor.

Suriye heyeti: Önce terörle mücadele, sonra geçiş hükümeti

Geçiş hükümeti konusunun birinci Cenevre konferansı sonrasında yayımlanan bildirinin en son maddesi olduğuna dikkat çeken Suriye heyeti, Cenevre bildirisinde yer alan hususların sırayla görüşülmesi ve bildiride ilk sırada yer alan terörle mücadele konusuna öncelik verilmesi gerektiğini savunuyor.

Dün el-Alem televizyonuna demeç veren Suriye Cumhurbaşkanlığı Siyasi Danışmanı Buseyne Şaban, “bu turdaki müzakerelerin hedefi, iki heyetin Ahdar İbrahim’nin gözetiminde ortak bir çalışma programına ulaşmasıdır. Bu ortak çalışma programının temeli de kanın durmasını ve terörün sona ermesini isteyen Suriye halkının talebiyle uyumlu olmasıdır. Ancak karşı taraf maalesef sadece geçiş hükümeti konusunu ele almaya çalışıyor. Biz ise önce terörizm konusunun ele alınması ardından geçiş hükümeti konusuna geçilmesi gerektiğini söylüyoruz. Bizim Cenevre-1 bildirisinin tüm maddelerini ele alma ile ilgili herhangi bir sorunumuz yok, ancak biz Cenevre-1 bildirisini madde madde ele almak istiyoruz” dedi.



Makaleler

Güncel