Maliki’den Barzani’ye anayasa ile cevap

img
Maliki’den Barzani’ye anayasa ile cevap YDH

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, Irak anayasasında ‘kendi kaderini tayin hakkı’ diye bir ifadenin bulunmadığını söyledi.




YDH-Kurdress haber ajansının haberine göre Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, haftalık basın açıklamasında Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin Irak anayasasını gerekçe göstererek bağımsızlık ilan edebileceğine ilişkin ifadelerine cevap verdi.

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, “Irak anayasasında kendi kaderini tayin hakkı diye bir ifade yoktur, dolayısıyla bu kapanmış bir meseledir” dedi.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, geçtiğimiz mart ayında Saddam rejimi döneminde düzenlenen Enfal operasyonları sırasında hayatını kaybedenlerin anıldığı bir törende yaptığı konuşmada “Bağdat, ihtilafları körükleyici tutumunu sürdürürse tahmin edemeyeceği adımlar atarız” demişti.

KDP Sözcüsü Cafer Eymenki de Barzani’nin bahsini ettiği adımın Irak anayasasının giriş bölümüyle ilgili olduğunu belirterek “Kürtler kaderlerini kendi istekleriyle Irak’a bağladılar; ancak Irak anayasasına uyulması şartıyla” demiş ve Irak anayasasının ülkedeki tüm etnik kesimlere Irak’ın bütünlüğünden ayrılma hakkı tanındığını öne sürerek “Barzani de Irak’ın toprak bütünlüğü içerisinde kalmayı istemektedir; ancak anayasanın ihlal edilmesi durumunda Irak’ın bütünlüğü içerisinde kalmanın Kürtlere ne faydası vardır?” diye konuşmuştu.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin 8 Nisan’da Irak anayasasını gerekçe göstererek konfederalizm yönünde adımlar attığını açıklamasından bir hafta sonra ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Amerikan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Psaki, Irak’ın toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini vurgulayarak “Biz; çoğulcu, birleşik, federal ve demokratik bir Irak’ı destekliyoruz. Irak’taki tüm gruplardan da bu yönde atım atmalarını istiyoruz” demişti.

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, bugün yaptığı konuşmasında tartışmalı bölgeler ile ilgili sorunun çözülmesi için de genel nüfus sayımı yapılmasını istedi.



Makaleler

Güncel