Irak Savunma Bakanlığına sürpriz atama

img
Irak Savunma Bakanlığına sürpriz atama YDH

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin Bedir Örgütü Başkanı Hadi el-Amiri’yi vekaleten Savunma Bakanlığına atadığı bildirildi.




YDH-Irak’tan yayın yapan el-Kaşif haber sitesi, güvenilir bir kaynağa dayandırdığı haberinde Bedir Örgütü Başkanı ve Ulaştırma Bakanı Hadi el-Amiri’yi vekaleten savunma bakanlığına atadığını bildirdi.

İran Irak savaşı sırasında Irak İslami Yüksek Konseyi’nin silahlı kanadı olarak yapılandırılan ve Bedir Tugayları olarak adlandırılan örgüt, Irak’ta 2005’te başlayan siyasi süreçlerle birlikte silahlarını bırakmış ve siyasi bir örgüte dönüşmüştü.

Hadi el-Amiri liderliğindeki Bedir Örgütü, Ammar el-Hekim liderliğindeki Irak İslami Yüksek Konseyi’nin bileşenlerinden biri olmasına rağmen, son dönemde Başbakan Nuri el-Maliki ile daha yakın bir işbirliği sergiliyor.

El-Kaşif’e açıklamada bulunan kaynak, Irak’ta yasa gereği olarak başbakanın öldürülmesi durumunda başbakanlığa savunma bakanının vekalet edeceğini belirtti.

Habere göre Hadi el-Amiri, silahlı kuvvetler genel komutanı yetkisine sahip olan Başbakan Nuri el-Maliki’den geçen 8 yıl boyunca yetersizliği görülen komutanların tümünün azledilmesini istedi.

Irak’ta 2005’ten beri kurulan tüm hükümetlerde savunma bakanlığı Sünnilere verilmişti. Başbakan Maliki, 7 Mart 2010 seçimlerinden sonra kurduğu hükümette savunma bakanlığına bir süre atama yapmamış daha sonra önceden de savunma bakanlığı yapmış olan Sünni politikacılardan Sadun Duleymi’yi vekaleten atamıştı.



Makaleler

Güncel