Irak konusunda Türk-Arap İstihbarat Toplantıları

img
Irak konusunda Türk-Arap İstihbarat Toplantıları YDH

SAAF- Lübnan’da yayınlanan en-Nehar gazetesi, Türkiye ve bazı Arap ülkelerine mensup İstihbarat servislerinin Irak’taki muhtemel bir iç savaş konusunda toplantı yaptıklarını iddia etti.




SAAF- Lübnan’da yayınlanan en-Nehar gazetesi, Türkiye ve bazı Arap ülkelerine mensup İstihbarat servislerinin Irak’taki muhtemel bir iç savaş konusunda toplantı yaptıklarını iddia etti.

 

en-Nehar gazetesinin bugünkü sayısında yer alan bir haberde belirtildiğine göre Kahire’deki bazı Arap diplomatları, Türkiye ve bazı Arap ülkelerine ait istihbarat servisleri, Irak’ta çıkması muhtemel bir iç savaş konusunda söz konusu ülkelerin stratejilerini koordine etmek ve İran nüfuzunu önlemek amacıyla gizli toplantılar düzenliyorlar.

 

en-Nehar’ın kaynak gösterdiği diplomatlara göre Bahreyn, Mısır, Ürdün, Kuveyt, Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye istihbarat servisi yetkilileri, Irak konusundaki tutumlarını değerlendirmek ve Irak’taki muhtemel iç savaşın bölge üzerindeki olumsuz etkilerini gidermeye dönük planlamalar yapmak için toplantılar yaptılar.

 

Aynı habere göre bazı Ortadoğu ülkelerine mensup diplomatlar, bu toplantılarda İran ve Suriye heyetlerinin bulunmadığını belirttiler.

 

Gazeteye açıklamada bulunan bir diplomat “bu ülkeler çözümün değil sorunun bir parçasıdırlar” diyerek bu toplantılarda daha çok İran- ABD müzakereleri ve bu müzakerelerde yapılacak pazarlıkların Türkiye ve Arap ülkeleri üzerinde yaratacağı muhtemel baskıların değerlendirildiğini belirtti.

 

Söz konusu diplomatlar, Washington’un mart ayı sonlarında Irak’la ilgili olarak İran’la temas kurduğunu duyurması üzerine, Kahire’de bir toplantı düzenlendiğini belirterek önümüzdeki aylarda da yine Kahire’de düzenlenecek toplantılarda katılan ülkelerin Irak konusundaki tutumlarını belirleyeceklerini ifade etti.