Pentagon İran’ın askeri gücünden habersizdi

img
Pentagon İran’ın askeri gücünden habersizdi YDH

SAAF-Merkezi Kanada’da bulunan Global Araştırma Merkezi, İran Devrim Muhafızları Ordusunun




SAAF-Merkezi Kanada’da bulunan Global Araştırma Merkezi, İran Devrim Muhafızları Ordusunun yaptığı son askeri tatbikatla ilgili analizinde bu tatbikatın İsrailli ve Batılı analizcileri şaşırttığını belirtti.

 

İsrail istihbarat servisine yakınlığıyla bilinen Debka adlı internet sitesi de İran’ın geliştirdiği yeni füzeler konusunda değerlendirmelerde bulunarak “İran’ın sahip olduğu bazı askeri kapasiteler konusunda Pentagon’un bilgisi bulunmuyor” diye yazdı.

 

“İran’ın yaptığı ani tatbikatta ileri teknoloji ürünü füzelerle yaptığı gösteri ABD’deki savaş planlayıcılarını sarstı” ifadesini kullanan Debka, Amerikalı bir füze uzmanın “İran’ın 2 Kasım’da denediği karadan atılan füzeler, ince bir tasarıma ve son derece hassas bir operasyonel niteliğe sahip. İranlılar günümüz teknolojisiyle gösteri yaptılar” dediğini yazdı.

 

ABD’li füze uzmanının “İranlılar, bilinmeyen bir füze başlığının gösterisini yaptılar; ama onların gösterisinin en sarsıcı yanı 10 küçük bombayla donatılmış ve modernize edilmiş Şahab-3 füzelerini başarıyla denemeleri oldu” ifadesine yer veren Debka, İran’ın bu füze teknolojisinde Çin teknolojisinin izleri bulunduğunu belirtti.

 

2 bin kilometre menzile sahip bu füzelerin İsrail’e Ortadoğu’ya ve Avrupa’ya ulaşan bir etki alanına sahip olduğunun belirtildiği makalede bu füzelerin ABD, İsrail ve Avrupa’daki füze savunma sistemlerinin ciddi bir rakibi olduğu ve bu füzelerin bazı özelliklerinin Batı tarafından henüz bilinmediği ifade edildi.

 

İsrail’in balistik füze programı eski direktörü Uzi Rubin de “tatbikatın amacı etkilemekti ve bu etki sağlanmış oldu” değerlendirmesinde bulunarak “bu gerçekten çok önemli bir teknik ve operasyonel başarıdır” dedi.

 



Makaleler

Güncel