İsrail cezaevlerindeki Filistinlilerin yüzde 98'i rehine

img
İsrail cezaevlerindeki Filistinlilerin yüzde 98'i rehine YDH

İsrail’in son 5 gün içinde serbest bıraktığı Filistinlilerin yüzde 98'i hakkında hiçbir suçlama olmadığının anlaşılması, İsrail cezaevlerindeki Filistinlilerin rehine statüsünde olduğunu gösterdi.




YDH- CNN International televizyonu, ateşkes anlaşmasına göre İsrail hapishanelerinden son 5 gün içinde serbest bırakılan Filistinli esirlerin yüzde 98'i hakkında hiçbir suçlama yapılmadığını ve yargılanmadığını bildirdi.

İnsan hakları gruplarının istatistiklerine göre, son yıllarda İsrail tarafından gözaltına alınan pek çok Filistinli tutuklu, herhangi bir suçlamada bulunulmadan, yargılanmadan ve hukuki süreç takip edilmeden cezaevinde bulunuyor.

Hamas'la yapılan ateşkes anlaşması kapsamında serbest bırakılan Filistinli tutukluların durumuna değinen CNN, İsrail tarafından serbest bırakılan esirlerin yüzde 98'inin herhangi bir suçlama olmaksızın gözaltına alındığını bildirdi.

İsrail hapishane yetkilileri tarafından bildirilen rakamları düzenli olarak takip eden ‘HaMoked’ İcra Direktörü Jessica Montell, "İdari gözaltı istisnai bir önlem olmalı, ancak İsrail bunu yargılama olmadan kullanıyor" diyor. Ve sözlerine şunları ekliyor: “Bunun durması gerekiyor. Eğer İsrail onları kovuşturamazsa idari tutukluların tamamını serbest bırakmak zorunda.” 

Gazze'de ateşkesin başlangıcından bugüne kadar geçen beş gün boyunca İsrail, 69 İsrailli karşılığında 150 Filistinliyi serbest bıraktı. Bunlardan 119'u çocuk, 31'i kadın Filistinli esir.  

Filistinli Esirler Kulübü'nün açıklamasına ve İsrail yetkililerinin istatistiklerine göre, pazartesi günü 30'u çocuk ve 18 yaş altı olmak üzere 33 Filistinli tutuklu serbest bırakıldı.

İnsan hakları gruplarına göre Ekim 2023'ün başına kadar bin 200'den fazla Filistinli İsrail tarafından tutuklanıp hapsedildi. Bu rakam son 30 yılın en yüksek rakamı. Bu arada 7 Ekim'de gerçekleştirilen ‘Aksa Tufanı’ operasyonu sonrasında özellikle Batı Şeria ve Kudüs'te Filistinli esirlerin sayısı hızla arttı ve yalnızca geçtiğimiz Ekim ayında 2 bin 70 kişi tutuklandı.

İsrail, Filistinlileri sık sık idari gözaltında tutuyor. Uzmanların söylediğine göre, esirlerin kendilerine yöneltilen suçlamalardan habersiz olması ve davalarının herhangi bir yasal sürece tabi olmaması yasadışı bir uygulama.