ABD: Suudiler Hamas’ın yenildiğini görmek istiyor

img
ABD: Suudiler Hamas’ın yenildiğini görmek istiyor YDH

Hamas’ın yenilmiş olduğunu düşünen Suudi Arabistan’ın Gazze’de daha ılımlı bir siyasi aktör görmek istediği bildirildi.




YDH- Amerikan Newsweek dergisi, Suudi Arabistan’ın Hamas’ın yenildiğini ve Gazze’de daha ılımlı bir siyasi aktör görmek istediğini yazdı.

William M. Arkin tarafından kaleme alınan makalede, Sanaa’daki Yemen silahlı kuvvetlerinin Kızıldeniz’de İsrail gemilerine yönelik saldırılarına değindi. 

Yaşananların İsrail ile Hamas arasındaki savaşı daha da tırmandırabileceğini belirten Arkin, makalesinde Yemen’deki saldırıların bir diğer avantajının da Suudi Arabistan’ın çatışmaya daha fazla müdahil olmasına yarayacağını öne sürdü.

Makaleye göre birçok Amerikalı yetkili, Kızıldeniz saldırılarının Arap Yarımadası’ndan gerçekleştirilmesi nedeniyle, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın İran’a ve Hamas’a karşı ılımlı bir koalisyon oluşturmaya çalışabileceğini düşünüyor.

Makalede, Biden yönetiminin danışmanının “Suudi Arabistan’ı hem İsrail hem de ABD ile ılımlı bir ortak olarak ön cephede yer alan bir ülkeye dönüştürmek, Filistin sorununa kalıcı bir çözüm bulmak için gerekli olabilir” şeklindeki sözlerine yer verildi. 

Suudi Arabistan’ın Hamas’la temasının olmadığına ve Filistinlilerle ilişkilerinin zayıf olduğuna dikkat çekilen makalede, tüm bunlara rağmen Suudilerin Gazze’nin yeniden inşası için finansal destek sözü vererek bu durumu değiştirebileceği ifade edildi.

Makalede ayrıca kimliğini açıklamayan üst düzey bir Amerikalı istihbarat yetkilisinin: “Suudi Arabistan Hamas’ın yenildiğini ve Gazze’de daha ılımlı bir siyasi aktör görmeyi istiyor” dediği nakledildi. 

Suudi Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Şükran Günü’nden hemen önce Suudi Dışişleri Bakanı ile bir telefon görüşmesi yapan Dışişleri Bakanı Antony Blinken, çatışmanın daha fazla yayılmasının önlenmesi konusunu ele aldı. 

Blinken, Suudi Arabistan’ın Yemen’de kalıcı bir barış anlaşması sağlanması yönündeki çabalarını memnuniyetle karşıladı.

Pazar günü iki İsrail gemisinin Yemen kaynaklı insansız hava araçları ve füzelerle saldırıya uğradığı olaya değinen yazar, makalesinde Amerikan yönetiminin Riyad’a her zamankinden daha yakın hale geldiğini söyledi.

Newsweek’teki yazıda, ayrıca Amerikalı üst düzey bir istihbarat yetkilisinin “Suudi Arabistan’ı Husileri dizginleme çabalarına dahil etmek, Washington ve İsrail ile ortak bir amaç için bir araç olabilir” dediği nakledildi.