Hamas’ın başarılı medya stratejisi

img
Hamas’ın başarılı medya stratejisi YDH

Hamas'ın, ABD ve İsrail'in Gazze'yi izole etme planlarına geçit vermediği bildirildi.




YDH- Foreign Policy dergisi yayımladığı bir raporda Hamas ve askeri kanadı İzzettin el-Kassam Tugayları’nın Gazze’deki savaşta, İsrail ve ABD’nin dezenformasyon politikasına karşı oynadığı başarılı role dikkat çekti.

Rapora göre Hamas, Filistin'in kurtuluş mücadelesini küresel kaygıların ön sıralarına taşımayı başardı.

Foreign Policy dergisi tarafından yayımlanan bir rapor, ABD ve İsrail’in Gazze’de küresel algıyı direnişe karşı yönlendirme konusunda başarısız olduğunu ortaya çıkardı.

Raporda “Hamas'ın tamamen ortadan kaldırılması, Gazze Şeridi'nde ABD tarafından finanse edilen İsrail saldırılarının hedefidir. Bu hedef, örgütün mevcut gerçekliğini dikkate almayan bir anlayışa dayanıyor olabilir.” yorumu yapıldı.

Hamas ve askeri kanadı İzzettin el-Kassam Tugayları’nın, ortadan kaldırıldığına dair çok az işaretin olduğunu vurgulayan Foreign Policy, “7 Ekim'de gerçekleştirilen Aksa Tufanı Operasyonu, Gazze Şeridi'ni Filistin’deki mücadelenin ve bu mücadeleyi uluslararası ilginin merkezine getirmenin önemli bir parçası olarak yeniden konumlandırdı.” dedi.

Foreign Affairs’e göre Hamas, Filistin’deki rolünü yeniden ön plana atarak, İsrail ve ABD tarafından benimsenen önceki anlayışa meydan okudu. Söz konusu bu anlayışın, Gazze'yi süresiz ve aynı zamanda Filistin'in geri kalanından ayrı olarak sürdürülebilir bir statükoya sahip izole bir yerleşim bölgesi olarak ele aldığı aktarıldı.

Raporda ayrıca, Hamas'ın, Aksa Tufanı Operasyonu'nun başlangıcından bu yana medyada uyguladığı stratejinin, savaşı ve dünyanın Filistin'e ve oradaki mücadeleye yönelik yabancı algısını nasıl etkilediğine dikkat çekildi.

Foreign Policy’e göre, Hamas, Gazze'nin Filistin’deki mücadelenin merkezi önemini vurgulamak için uyumlu bir medya stratejisi uyguladı.

Bu bağlamda internet kesintilerine, yoğun bombalamalara ve Gazze Şeridi boyunca telekomünikasyon altyapısının tahrip edilmesine rağmen, direnişin çatışmalar boyunca dış dünyayla iletişim kurmayı başardığının altı çizildi.

Foreign Policy raporun sonunda, Hamas’ın, İsrail'in savaşla ilgili resmi açıklamalarına devamlı olarak yanıt vererek, savaş alanından bilgi yayınlamaya devam ettiğini belirtti.

Foreign Policy, İsrail tanklarının imha edilip, canlı kalkan olarak kullanılan hastanelerle ilgili iddialara karşı videolar yayımlayan Kassam Tugayları'nın, İsrail’i köşeye sıkıştırdığını da vurguladı.